Eredményes volt az idei vadászati szezon, amihez a megfelelő időjárás és az állami erdőgazdaság szakszerű munkája is hozzájárult– mondta Takács Szabolcs a XIV. Sárosfői Trófeamustrán.

A kormánymegbízott  hangsúlyozta: a kiváló eredmények és a kiegyensúlyozott vadászati szezon sem jöhetett volna létre az erdőgazdálkodások – kiemelten a Bakonyerdő Zrt. felelős működése és felkészült szakemberei – nélkül. A sikeres vadelejtéshez – legyen szó profi vagy vendégvadászokról – a hivatásos vadászok tapasztalata, tudása, helyismerete is szükséges – egészítette ki.

Takács Szabolcs köszönetet mondott Varga László vezérigazgatónak a vadászközösség erősítéséért, hagyományainak ápolásáért, valamint a Sárosfői Trófeaszemléhez hasonló rendezvények megszervezéséért. Hangsúlyozta: nemcsak az fontos, hogy a vadászok egymás között találkozzanak, eszmét cseréljenek, és megerősítsék a szövetségüket, hanem az is, hogy a vadászatot széles körben megismertessék. A vadászat nemcsak szenvedélyt és természet-közeliséget, hanem – már a reformkor óta –a tudatos, precíz vadgazdálkodás megvalósítását is jelenti, amelynek fontosságát mi bakonyiak, illetve Veszprém megye egyéb, természettel szorosan összefonódott területein élők, nagyonis jól ismerjük – tette hozzá Takács Szabolcs.

A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy a hivatalnál az idei gímszezonban eddig 551 trófeát mutattak be, amelyből 110 származott a Bakonyerdő Zrt. négy Veszprém megyei – Bakonyi, Sárosfői, Agártetői és Balatonfüredi – vadászterületéről. Takács Szabolcs elmondta: megyei szinten új rekord született, a Bakonyerdő Zrt. Pápai erdészeténél egy hazai vadászvendég egy 13,73 kg-os trófeasúlyú érett gímbikát ejtett el.

A vadászati hatóságidén– a tavalyi időarányos mennyiséggel közel megegyező – 551 darabot bírált, amelyek közül 23 darab a 10 kg-ot is meghaladta.

Ideális körülmények között, jó időjárási előzményekkel, és közepette zajlott az idei gím-vadászati szezon – hangsúlyozta Takács Szabolcs. Pozitívumként említette, hogy – a szankciórendszer újbóli bevezetésének és a trófeabírálati kritériumok módosításának köszönhetően – tovább csökkent a szakszerűtlenül elejetett trófeák száma.

A Bakonyerdő Zrt. a XIV. Sárosfői Trófeamustrát évente rendezi mega Devecseri Erdészet Sárosfői Vadászházánál. A meghívottakat házigazdaként Varga László, az erdészet vezérigazgatója köszöntötte.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)