A február 4-ei rákellenes világnap apropóján a legfontosabb feladat felhívni a figyelmet az egyéni felelősségre a tünetek felismerésében, a szűrővizsgálatok rendszeres látogatásában. Az esemény idei évre választott mottója a cselekvés jegyében: „Ez vagyok, és ezt teszem”.

Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganat a második leggyakoribb halálok. Mindeközben az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lenne önvizsgálattal, szűrővizsgálatokon való részvétellel. Elváltozások esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni a betegség korai időben történő felismeréséhez.

A kormány 2010 óta számos, a prevenciót segítő intézkedést hozott. Prioritást élvez a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése, a környezeti ártalmak csökkentésére való törekvés, a kockázati tényezők, köztük a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás csökkentése. Jelentősen szigorodott a Nemdohányzók védelméről szóló törvény, a gyerekek egészséges életmódra nevelésének érdekében bevezették a mindennapos testnevelést, az iskolai közétkeztetés egészségesebbé vált, a büfék polcairól eltűntek a káros anyagokat tartalmazó ételek. 2014 óta a 12 éves lányok térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére. Az érintett korosztály 75%-a él ezzel a lehetőséggel. Következő lépésben a kormány szándéka, hogy a védőoltást a 12 éves fiúkra is kiterjessze.

Az elsődleges megelőzésen túl a prevenció másik fontos elemét a szűrővizsgálatok jelentik, ezért a kormány ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekszik megszólítani a lakosságot.A nőknél előforduló daganatok egyik leggyakoribb formája az emlődaganat, a szűrővizsgálat célja pedig az, hogy az emlők röntgenvizsgálatával felderítse a még nem is tapintható rendellenességeket. A korán felismert és megfelelően kezelt betegség gyógyulási esélyei ugyanis jók.

A szervezett mammográfiás szűrővizsgálat a betegség szempontjából a leginkább veszélyeztetett, 45-65 éves közti korosztályra terjed ki. A Veszprém megyei szűrési koordinációt a Veszprém Megyei Kormányhivatal végzi. 2019. február hónapban azok a Balatonfüred területén élő hölgyek kapnak névre szóló meghívólevelet szűrővizsgálatra, akik két éven belül nem vettek részt emlővizsgálaton. A szűrővizsgálatokat egy Komplex Mammográfiás Központ végzi a Csolnoky Ferenc Kórház Radiológiai Osztályán, a vizsgálat az emlők áttapintásából és röntgenfelvételből áll.
A szűrővizsgálat térítésmentes, a behívólevélben jelzett telefonszámon lehetőség van az időpont módosítására is. A meghívólevél a kézhezvételtől számított 2 éven belül érvényes. A negatív szűrővizsgálati eredményt adó esetekben 2 év elteltével ismételt szűrővizsgálatra kerül sor, nem negatív esetben további tisztázó vizsgálatokra hívják vissza az érintetteket, szakorvosi megítéléstől függően.
A behíváson alapuló emlőszűrés kétévenként esedékes, ajánlott azonban havonta figyelemmel kísérni az emlők állapotát otthon elvégezhető rendszeres önvizsgálattal. Bármilyen rendellenesség észlelésekor szakorvoshoz kell fordulni!

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)