Négy megye oktatási és képzőintézményei képviseltették magukat a Veszprém Megyei Kormányhivatal pápai Pályaválasztási Kiállításán. Takács Szabolcs kormánymegbízott a megnyitón hangsúlyozta: a munkaerőpiacot és a fiatalok helyben maradását is támogatja az aktuális hiányszakmákat szem előtt tartó pályaválasztás.

Takács Szabolcs arról beszélt: karrier-tanácsadók és a legújabb kutatások szerint annak, hogy valaki sikeres legyen a szakmájában, nem a tehetség vagy a szorgalom az elsődleges feltétele. Sokkal inkább céltudatosságra, kitartásra és alkalmazkodó-készségre van szükség. Céltudatosságra azért, mert elérni csak egy többnyire pontosan meghatározott célt lehet. Ezért fontos korán, tizenéves korban gondolkodni arról, hogy milyen szakterületen képzeli el valaki a további életét. Kitartásra azért, mert ha valami nem sikerül elsőre, de szeretnénk elérni, szégyenkezés nélkül meg kell próbálni újra. A harmadik pedig, a 21. század egyik legfontosabb tanácsa: alkalmazkodni kell, például a munkaerőpiac aktuális elvárásaihoz. Hiszen lehetséges, hogy azok a fiatalok, akik most jelen vannak ezen az állásbörzén, 2030-ban olyan munkakörben dolgoznak majd, amely ma még nem is létezik.

A kormánymegbízott emlékeztetett arra: a hivatal immár 21. éve azzal igyekszik segíteni a pályakezdőket, középiskola-választás előtt álló diákokat, hogy a régió iskoláit egy helyszínre összegyűjtve megmutatja a választási lehetőségeket a fiatalok számára, szakmabemutatók, előadások és személyes kapcsolatfelvétel útján támogatja ezeknek a lehetőségeknek a megismerését. Úgy fogalmazott: a régió fiatalságának sikeres és lakóhelyhez közeli elhelyezkedése városuk és Veszprém megye sikertörténetéhez is hozzájárul.

Veszprém megyében az országoshoz képest is alacsony, 2,6 százalékos a munkanélküliség. A Pápai járásban ennél is kedvezőbb az erre vonatkozó adat. A régióban elsősorban pék, villanyszerelő, lakatos, hegesztő, gépészmérnök, hentes, kőműves, asztalos szakterületen van szakemberhiány – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal 21. alkalommal szervezte meg a kétnapos Pályaválasztási Kiállítást. A veszprémi és pápai helyszínen több mint 4 ezer diák és több ezer kísérő fordul meg minden évben.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)