Takács Szabolcs kormánymegbízott és Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere hétfő délelőtt adták át hivatalosan a Márton István utcában található Paktumirodát.

Takács Szabolcs kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy a Kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt évtizedekben több mint felére csökkent az országban a munkanélküliségi ráta, ám a cél a teljes foglalkoztatottság elérése, ezért nem szabad hátradőlni. A kormányzat továbbra is feladatának tekinti, hogy minél több közfoglalkoztatottat átvezessen a versenyszférába.

A kormánymegbízott emlékeztetett, minden Járási Hivatalban működik foglalkoztatási osztály, amely fogadja az álláskeresőket, ám lehetetlen minden egyéni igényre külön reagálni. Veszprém megyében hat foglalkoztatási paktum jött létre annak érdekében, hogy ez a probléma megoldódjon: egy megyei, egy megyei jogú városi, valamint négy helyi paktum született, amelyek közül az egyik Pápa térségére koncentrál. Hozzáfűzte: Sümegen márciusban nyílt meg, Veszprémben hamarosan megkezdi működését, Pápán pedig szeptember 15. óta fogadja az érdeklődőket a Paktumiroda.


Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere beszédében arról tájékoztatott, hogy Pápán 2 % körül mozog a munkanélküliségi ráta, ám az Önkormányzat azt szeretné, ha mindenki esélyt kapna a biztos jövedelemre. A projektről elmondta, Pápa Város Önkormányzata konzorciumi partnerként együttműködik a Veszprém Megyei Kormányhivatallal és a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvánnyal. Ennek keretében létrejön a járási foglalkoztatási paktum, továbbá részletes akciótervek is elkészülnek. A projekt keretében összesen 583 főt terveznek bevonni munkaerőpiaci tevékenységekbe.


A paktumiroda feladatai közé tartozik a munkaadók és munkavállalók tájékoztatása a foglalkoztatási paktum keretében elérhető programokról, szolgáltatásokról, tanácsadás, valamint a párbeszéd biztosítása a konzorcium tagjai, a paktumszervezet tagjai és a célcsoport között.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)