Önálló beavatkozásra feljogosító igazolást vett át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjétől a Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Az egyesületet Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntötte, majd elmondta: települési szinten a mindennapi élet biztonságát a helyi hatóságok, rendvédelmi szervek kell, hogy garantálják, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megfelelő muníciót és támogatást kapjanak. Hozzátette: igaz ez azokra a civil szerveződésekre, egyesületekre is, amelyek komoly részt vállalnak ennek a feladatnak az ellátásában. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöki feladatkörét is ellátva kiemelten fontosnak tartom az önkéntes és hivatásos tűzoltóság folyamatos támogatását, hiszen – a kővágóörsi egyesülethez hasonlóan – a fegyelmezett és aktív önkéntesekre, valamint a hivatásos állományra természetesen nemcsak az egyes tűzesetekkor, hanem egy esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetben is számítanak – egészítette ki. Takács Szabolcs szólt arról is, hogy a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság ezért saját költségvetéséből rendszerint konkrét eszközbeszerzésekkel támogatja Veszprém megye önkéntes egyesületeit.

A megyei tűzoltó egyesületek mintegy 1 millió forint összegű eszközbeszerzésben részesültek. A Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára egy motoros láncfűrész beszerzését segítette néhány éve a kormányhivatal. Takács Szabolcs hangsúlyozta: a Védelmi Bizottság fontosnak értékeli, maximálisan elismeri és támogatja a kővágóörsi önkéntes tűzoltók szakmai tevékenységét, közösségért való felelősségvállalását, értékteremtését és példamutatását. A megyében élők nevében is köszönettel tartozunk azért az áldozatos, veszélyes és önkéntes, mindezek mellett pedig a legmagasabb színvonalon végzett munkáért, amely mindannyiunkat szolgál – tette hozzá.

Dr. Bérczi László elmondta: az önálló beavatkozást lehetővé tevő minősítés elérését több éves fejlődés és összefogás előzte meg. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője és tűzoltó dandártábornok emlékeztetett arra, hogy 2011-ben az önkéntesek támogatását megemelték, 2013-ban pedig lehetővé tették, hogy akinek eszköze és tudása is alkalmas volt, önállóan is beavatkozhasson. E két pillér semmit nem ér, ha nincs egy csapat, amelynek tagjai szabadidejüket és ünnepnapjaikat is arra áldozzák, hogy segítsék más életét – hangsúlyozta. Nagyon fontos hogy biztonságban legyenek a helyi emberek, családok és a térségbe érkező turisták – közölte. Dr. Bérczi László beszámolt arról is, hogy a kővágóörsi egyesület az országban az ötvenötödik önkéntes tűzoltó egyesület, amely átvehette az önálló beavatkozásra feljogosító igazolást.

A csapat egy Mercedes Benz 1124 TLF 2000-es gépjárműfecskendőt is átvehetett a tűzoltóságtól. Az elmúlt időszakban kapott támogatásért, valamint az önkéntesek önálló beavatkozásra jogosító okiratáért a rendezvényen Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere mondott köszönetet.A Kővágóörsi Önkénes Tűzoltó Egyesület 9 Káli-medencei önkormányzattal működik együtt, Badacsonytomaj térségében számos településen teljesít feladatot, levéve a terhet a hivatásos tűzoltó állományról és erősítve a lakosság biztonságérzetét. Az egyesület negyven tagot számlál, közülük tizennyolcan vállalták, hogy önálló tűzoltói szaktevékenységet végeznek. A csapat 2012 óta alapító tagja Bakony Mentő Csoportnak.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)