Képet ad a régió gazdasági helyzetéről is a térség vállalkozásainak aktív jelenléte a Veszprém Arénában megrendezett Karrier Expón – mondta a rendezvény megnyitóján Takács Szabolcs kormánymegbízott. Az állásbörzét a város, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Megyei Agrárkamara szervezte, míg a Veszprém Megyei Kormányhivatal információs standdal és kormányablak busszal támogatta.

Takács Szabolcs hangsúlyozta: jól látszik, hogy a helyi vállalkozásoknak igényük van arra a bemutatkozási lehetőségre, amelyet a rendezvény kínál, az álláskeresők pedig válogathatnak a szakképzettségüknek és elképzeléseiknek megfelelő kínálatból. A kormánymegbízott emlékeztetett: az elmúlt 9 évben a gazdaság erősítését célzó kormányzati munka eredményeként ma a 2011-ben mértnél egy millióval többen, csaknem négy és fél millióan dolgoznak Magyarországon. A foglalkoztatási ráta eléri a 70 százalékot, és a munkabérek is jelentősen emelkedtek: csak az utóbbi 1 évben 12 százalékkal.

A kormánymegbízott a rendezvényre utalva elmondta: egy olyan régió képét mutatja, amelyben a képzettségnek és a munkának komoly értéke, megbecsültsége van. Takács Szabolcs szólt arról is, hogy a megyei munkanélküliségi ráta országos átlag alatti, 2,9 százalékos, és a régióban a lakóhelyhez egészen közel is lehet megélhetést találni. Hozzátette: ugyanakkor a bizonyos szakmáknál, például az építő- és vendéglátóiparban jelentkező munkaerőigény új kihívásokat jelent. Erre adnak választ egyebek mellett azok a Veszprém Megyei Kormányhivatal által kezelt pályázati programok, amelyek a szakképzést, átképzést vagy a még munkaerő-tartalékkal bíró csoportok bevonását célozzák meg.

A hivatal egyik feladata a megyei munkaerő-piaci kereslet és kínálat egymásra találásának segítése, ehhez a foglalkoztatási osztályok nemcsak a bejelentett igények nyilvántartásba vételével és kiközvetítésével, hanem különféle támogatások továbbításával járulnak hozzá. Tavaly hazai és nem hazai forrásból összesen 7,7 milliárd forinttámogatást juttatott el a jogosultakhoz a kormányhivatal megyei szinten. Ebből több ezer álláskereső elhelyezését és számos új munkahely létrejöttét tudták támogatni.

A hivatal foglalkoztatási szakemberei – csakúgy, mint minden munkanapon hivatali ügyfélszolgálataikon – a helyszínen üzemelő standnál ezekről a lehetőségekről is tájékoztatást nyújtottak, de segítséget adtak akár önéletrajz-írással vagy állásinterjúra történő felkészüléssel kapcsolatosan is. A rendezvény ideje alatt a helyszínen állomásozott a kormányablak busz, amely a megszokott ügyintézésekre adott lehetőséget.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)