A Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás tanácsülésének vendége volt Takács Szabolcs kormánymegbízott és Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, országgyűlési képviselőjelölt. A kormánymegbízott és az alelnök a kistelepülések helyzetéről adott tájékoztatást.

A kampányidőszakban több hír látott napvilágot arról, hogy a kormány átalakítaná az önkormányzati rendszert és megszüntetné a 2000 fő alatti települések önrendelkezési jogát.

Takács Szabolcs a témával kapcsolatban hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP kormányzata több éven keresztül kétharmados többséggel irányította az országot. Ennek során lett volna lehetősége arra, hogy módosítsa az önkormányzati törvényt, és végrehajthatta volna azt a változást is, amellyel az ellenzék riogat. Világosan látszik, hogy álhírről és hangulatkeltésről van szó, mutatott rá a kormánymegbízott utalva az Orbán Viktor miniszterelnök által a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén elmondottakra, ahol a kormányfő leszögezte, az önkormányzati rendszer alkotmányos alapjai szilárdak, ezért nem látja értelmét annak, hogy ehhez a rendszerhez hozzányúljanak.

Takács Szabolcs beszélt arról is, hogy 2013-ra megtörtént az önkormányzati és az állami igazgatás szétválasztása, az akkor kialakított rendszer pedig ma is jól működik.

A kormánymegbízott kiemelte, a jelenlegi kormányzat mindig segítő kezet nyújtott az önkormányzatoknak. Példaként felhozta, hogy az állam 2011-ben átvállalta az önkormányzatok adósságát. Szót ejtett a Modern Városok Programról is, amellyel kapcsolatban elhangzott: a fejlesztések nem csak a megyeszékhelyekre, hanem a környező kistelepülésekre is hatással lesznek, hiszen egy erős város a környező falvakat is felemeli.
Takács Szabolcs összegzésül elmondta: a kormányzat eddigi tettei egyértelművé teszik, hogy a kistelepülések sorsa nincsen veszélyben.

Fenyvesi Zoltán elmondta, az utóbbi időben sok alaptalan vád érte. Véleménye szerint ez azért van, mert aki a kampány során nem tud eredményeket és programot felmutatni, az  másokat próbál lejáratni. Épp ezért szükségét érzi annak, hogy cáfolja az ellenzék híreszteléseit.Az alelnök felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány döntött a polgármesterek béremeléséről, a kistelepülések 100 százalékos intenzitású támogatásáról, vagy épp a háziorvosi szolgálat megerősítéséről. A Fidesz soha nem hagyta cserben a vidéket és ezután sem fogja – zárta gondolatait a képviselőjelölt.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)