Április 11-én, kedden délelőtt zajlott a Pápai Állásbörze, melyen 38 munkáltató száznál több munkakörben közel 720 álláskínálattal várta az álláskeresőket.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal szervezésében megvalósuló börzének a Városi Sportcsarnok adott otthont.

A munkáltatók ajánlatai mellett a Kormányhivatal állás- és képzési lehetőségeit is megismerhették az érdeklődők, valamint bővebb információt kaphattak a külföldi munkavállalás lehetőségeiről, és a hazai és uniós forrásból megvalósuló támogatási formákról. A Hivatal jogi tanácsadója szintén a látogatók rendelkezésére állt.

A rendezvény ideje alatt a sportcsarnok emeleti termében végzős középiskolások kaptak pályaválasztással kapcsolatos tanácsokat, illetve tájékoztatót hallhattak az elhelyezkedésüket segítő támogatási lehetőségekről is.

Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntőjében kitért az ország és a megye foglalkoztatási helyzetére. Elmondta, hazánkban évek óta négymillió fő felett van a foglalkoztatottak létszáma, Veszprém megyében ugyancsak kedvezőek az adatok: 159.500 fő felett van a dolgozók létszáma. Megyénk munkanélküliségi rátája 2016-ban 2,8 %-ot ért el. Ez nem csak az előző évi megyei adatnál, hanem az országos átlagnál is kedvezőbb – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Pápán még ennél is jobb az arány: a regisztrált álláskeresők 2016 éves átlagos létszáma alig haladta meg az ezret. Ebből következik, hogy bőven akad munkalehetőség mindazoknak, akik dolgozni szeretnének.

Az állásbörze ebben kíván segítséget nyújtani: megteremti a személyes találkozás és kapcsolatteremtés lehetőségét és közelebb hozza egymáshoz a munkáltatót és a munkavállalót.

A kormánymegbízott említést tett arról a kormányzati szándékról is, hogy nőjön a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra visszalépők aránya. E törekvés akkor valósítható meg hosszútávon fenntartható módon, ha abban minél nagyobb arányt képvisel a versenyszféra, ha minél több új, adófizető munkahely jön létre, és ha azok, akik képesek és készek nyílt munkaerő-piaci feltételek mellett dolgozni, megfelelő segítséget kapnak az elhelyezkedésükhöz.

A Kormánymegbízott megköszönte a megjelent munkáltatóknak, cégeknek és vállalatoknak a részvételt, és azt, hogy szinte valamennyi gazdasági ág képviselői jelen voltak.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal még két helyszínen várja a munkavállalókat: április 25-én Várpalotán, május 9-én pedig Veszprémben.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)