Ünnepélyes keretek között átadták a 83-as számú főút és a pápai Celli út találkozásánál lévő körforgalomban felállított MiG–21-es emlékművet, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtér új utasforgalmi terminálját kedden délután. Az eseményen jelen volt Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke is.

Az emlékműnél Áldozó Tamás, Pápa polgármestere úgy fogalmazott, a kiállított vadászrepülőgéppel a városnak egy olyan új jelképe lett, amely történelmet, hagyományt és méltóságot közvetít, magával ragadja a vendégeket és a városlakókat is. Hozzátette: az emlékmű idézi a katonai repülés pápai évtizedeit, de egyben valamennyi pápai katona emlékét és egy katonavárosét, ahol a katonaság jelenléte a török időktől, a végvári harcoktól kezdve egészen napjainkig folyamatos. Ahol állomásoztak kurucok, nemzetőrök, gyalogos ezredek, huszárok, ahol megszületett a magyar katonai ejtőernyőzés, ahol 1961 óta otthonra találtak a magyar katonai repülés különböző alakulatai is - fogalmazott.

Fotó: Pápa Ma

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében kiemelte, a MiG–21-es a 101 éves önálló magyar légierő történetében emblematikus repülőgépnek számít, hűen tükrözi a magyar katonák elhivatottságát, elszántságát a szolgálat és a béke érdekében. Mint mondta, a körforgalomban kiállított, 4605-ös oldalszámú vadászrepülőgép 1971-től 1990-ig teljesített szolgálatot többek között Pápán, ezen idő alatt összesen közel 1800 órát repült, csaknem háromezer leszállással. Benkő Tibor hangsúlyozta, az utóbbi időszakban a Magyar Honvédség erős fejlődésnek indult, mindez pedig új, korszerű technikai eszközök beszerzését is jelenti, például vásároltak öt szállító-repülőgépet, illetve leszerződtek 36 helikopterre.

Az emlékmű ünnepélyes átadása után sor került az MH Pápa Bázisrepülőtér új utasforgalmi termináljának átadására is. Elhangzott: a személyforgalmi terminál egyszerre 400 embert tud fogadni, 24 óra leforgása alatt pedig összesen kétezret. Az új létesítmény elsősorban a békefenntartás, valamint a humanitárius feladatok érdekében szolgáló katonák küldetéseit segíti. A pápai repülőtéren további fejlesztések várhatóak, például tervezik a gurulóutak szélesítését és a kifutópálya meghosszabbítását.

(Veol – Veszprém Megyei Kormányhivatal)