Megtartotta az önkormányzati választásokat követő védelmi igazgatási felkészítést az újonnan megválasztott Veszprém megyei polgármesterek részére a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság. A Honvédelmi Minisztériummal és Belügyminisztériummal közös felkészítésről kormányhatározat rendelkezik.

A rendezvényt megnyitó beszédében Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi bizottság elnöke, a megyei védelmi igazgatás vezetőjeként emlékeztetett arra: a polgármesterek védelmi igazgatási feladatait települési szinten a Honvédelmi Törvény, a Katasztrófavédelmi Törvény és azok végrehajtási rendeletei szabályozzák. Ezek alapján a településvezetőknek számos más feladatuk mellett készen kell állniuk településük katasztrófák elleni védekezésének irányítására, valamint a településen élők honvédelmi, illetve úgynevezett „különleges jogrend időszaki” felkészítésére.

Takács Szabolcs szerint a biztonságot csak úgy lehet megőrizni, ha a nyugalmi időszakban pénzt és időt fordítunk arra, hogy szakszerűen, lelkiismeretesen és lehetőség szerint részletekbe menően felkészülünk a negatív történésekre. Mint mondta: a katasztrófavédelmet tekintve sajnos már több esetben volt szükség a megyében a vészforgatókönyvek felhasználására. Hozzátette: bízik abban, hogy erre minél kevesebbszer lesz szükség, mégis elsődlegesnek tekinti, hogy egy ilyen helyzetben Veszprém megye polgárai erős és határozott irányítást kapjanak a teendőket illetően.

A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság kiemelt figyelmet fordít a helyi védelmi bizottságok, illetve a megye állampolgárainak védelmi igazgatási felkészítésére. Példaként az évente többszáz fő részvételével megszervezett igazgatási gyakorlatokat említette. Elmondta: a katasztrófavédelem szempontjából fontos megyei veszély-elhárítási tervet folyamatosan frissítik.

A védelmi igazgatáshoz tartozik a katasztrófavédelem, a honvédelem és rendvédelem területe. Rendkívüli útviszonyok, például extrém havazás, árvíz esetén a helyi védelmi bizottság, illetve települési szinten a polgármester dönthet az esetleges beavatkozás szükségességéről vagy a problémamegoldásról.

A felkészítésen előadások hangzottak el a védelmi igazgatás általános rendszeréről, a katonai igazgatásról, a katasztrófavédelmi igazgatásról, a megyében aktuális NATO-gyakorlatokról, a közbiztonság, tömegközlekedés kérdéséről és a migráció okozta biztonsági kihívásokról. A felkészítésen Veszprém megye mintegy 200 polgármestere és biztonsági referense vett részt.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)