A honvédelem nemzeti ügy – hangsúlyozta Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot ismertetve a Veszprém Megyei Kormányhivatalban.

A miniszter Veszprém megye közigazgatási és katonai vezetői, illetékesei előtt tartott mintegy másfél órás előadásában arról beszélt: a Zrínyi 2026 programmal modern, erős Magyar Honvédség megteremtése a cél, amely Magyarország, valamint a magyar polgárok biztonságát tudja garantálni. Úgy fogalmazott: láthatjuk, mi történik a nagyvilágban és Európában, s bár úgy érezzük, hogy békében és biztonságban élünk, ez a béke és a biztonság, ami körülvesz minket, nagyon törékeny. Emlékeztetett arra: a Nyugat-Balkán viszonylagos békéjét a jelenleg békemissziós feladatot betöltő több ezer katona jelenléte garantálja. A miniszter az orosz–ukrán konfliktusról is beszélt. Benkő Tibor elmondta: Magyarországon 2015 óta csaknem húszezer katona vesz vagy vett részt a határvédelemben, segítve a rendőri erőket, az önkéntes területvédelmi tartalékosok száma pedig 2019-re 8700 fölé emelkedett.

A honvédelmi miniszter hibás felfogásnak nevezte azt, hogy amikor Magyarország a NATO tagja lett, „hagytuk leépülni a honvédséget”. Mint mondta, a washingtoni szerződés nemcsak a kollektív védelemről szól, hanem tartalmazza azt is, hogy minden ország köteles olyan képességet építeni és fenntartani, amely garantálja az országa biztonságát. Azért, hogy Magyarország a régióban békében és biztonságban létezzen, a kormány úgy döntött, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett Magyar Honvédségre van szükség, kiválóan felkészített, kiképzett katonákkal és katonai vezetőkkel.

Közölte: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában egyrészt az ember, a katona áll, ugyanakkor a haderőfejlesztés terén haderőnemenként és képességenként a huszonegyedik század kihívásait kezelni képes technikai eszközöket kell beszerezni. Benkő Tibor a haderőfejlesztés Veszprém megyét érintő vonatkozásairól szólva megjegyezte: Szentkirályszabadján mintegy húszezer négyzetméteres modern logisztikai bázis építése indul meg nemsokára, Várpalotán és környékén pedig olyan korszerű szimulációs rendszer áll rendelkezésre, amely a katonák felkészítését biztosítja.

Takács Szabolcs kormánymegbízott arról beszélt, hogy a modern országok egymás közötti versenyéből mindig azok kerültek ki győztesen, akik megőrizték kultúrájukat és meg tudták védeni a saját állampolgáraik biztonságát. Emlékeztetett: kultúránk része az a járásokon alapuló közigazgatási rendszer is, amely 2011 óta biztosítja a gördülékenységet és hatékonyságot az állami ügyintézésben, közvetlen kapcsolatot tartva fönn az állampolgárokkal. Hozzátette: a kormányablakok például a katonai toborzási programban a Honvédelmi Minisztérium számára is hasznos partnernek bizonyulnak. Hivatalunk tevékenyen részt vesz a katonai toborzásban, kormányablakainkban megtalálhatóak a tájékoztató kiadványok, illetve kollégáink tájékoztatást nyújtanak a katonai pálya iránt érdeklődőknek – fogalmazott. Takács Szabolcs beszámolt arról is, hogy a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a Magyar Honvédséggel közösen több sikeres védelmi igazgatási gyakorlatot hajtott végre az elmúlt években.

A honvédelmi miniszteri látogatás alkalmából Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Veszprém megye kormánymegbízottja emlékéremmel köszönte meg Benkő Tibornak a Védelmi Bizottság munkájához nyújtott támogatását.

(Az eseményről külön képgalériát tekinthetnek meg oldalunkon.)

(MTI, Veszprém Megyei Kormányhivatal)