Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. A kampány első napján, október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját.

Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganat miatt. Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, 2001 óta szervezett szűrési rendszer keretén belül személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti hölgyek. A szervezett szűrésre a kormányhivatal koordinációjával hívják be az érintetteket.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal jelenlétével támogatja a veszprémi Fagyöngy Egyesület évente megrendezett figyelemfelkeltő rendezvényét is, amelyen látványos sétával és előadásokkal a szűrések és az önvizsgálat fontosságára hívják fel a figyelmet a szervezők. Az idei „Séta a nők egészségéért” program október 5-én 10 órakor kezdődik.

A szakemberek kiemelik, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint a megelőzéshez. Bármilyen elváltozás, szokatlan tünet esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)