A Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) parancsnokának meghívására Fejér és Veszprém megye kormánymegbízottjai, Dr. Simon László és Takács Szabolcs látogattak el a székesfehérvári szervezethez.

Az egyeztető ülés során a kormánymegbízottakat és a védelmi bizottsági referenseket Garas László ezredes, parancsnok tájékoztatta az NFIU HUN jelenlegi helyzetéről, feladatairól.

Az NFIU HUN fő küldetése a NATO Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Kötelék (VJTF) és más, nagyon magas készenlétű Szövetséges erők fogadásának, állomásoztatásának, továbbmozgatásának és fenntartásának elősegítése, ezért a szervezetnek szoros együttműködést kell kialakítania mind katonai, mind a civil szervezetekkel hazánkban, hogy ezeket a feladatokat – beleértve például a csapatmozgások elősegítését – gördülékenyen meg tudja valósítani.

Az NFIU HUN koordinációs szerepet játszik a hazánkban tervezett katonai gyakorlatok levezetésében, ezért a találkozó kiváló alkalmat biztosított a közeljövőben Magyarország érintettségével sorra kerülő olyan gyakorlatok bemutatására is, mint a Saber Guardian 2017. A parancsnoki tájékoztatót követően a kormánymegbízottak Garas László ezredes, parancsnok kíséretében megtekintették az NFIU HUN felújított épületét, a Helyzetkövető Központot és találkoztak az itt szolgálatot teljesítő állomány tagjaival.

(NATO Force Integration Unit Hungary)