Tenni kell azért, hogy a honvédelem ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is nemzeti ügy legyen, s ennek egyik eszköze a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának növelése – mondta Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 15-én, hétfőn, Szentendrén, a fővárosi és a megyei kormánymegbízottakkal történő egyeztetésen.

Fotó: Dévényi Veronika

Az MH Altiszti Akadémián tartott megbeszélésen elhangzott, hogy a 20 kormánymegbízottból már tizenegyen vállalták az önkéntes tartalékos szolgálatot. Az újjászervezett tartalékos rendszerben jelenleg több mint hatezren szolgálnak, a cél pedig – amint azt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban is rögzítették -, a 20 ezer fős létszám elérése. Emellett 30 ezer főnyi aktív katonára van szükség – tette hozzá a miniszter.

Az a célunk, hogy katonai értelemben a térség meghatározó erejévé váljunk. Magyarország egy komoly állam, amely ismét számít és van hangja, mert igaz és bátor véleményt fogalmazunk meg – hangsúlyozta Dr. Simicskó István.

A kormánymegbízottakról a honvédelmi miniszter elmondta, fontos feladatot látnak el – a védelmi bizottságok elnökeiként is –, és garantálják az ország biztonságát.

Az általuk végzett munka nagy felelősséget és komoly szakmai tapasztalatot követel meg, mindamellett a honvédelem ügyét is elkötelezetten szolgálják.

A találkozón dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár szót ejtett a megújult közigazgatási rendszerről, amely mostanra integráltan - az együttműködésre nagy hangsúlyt helyezve - működik. Hozzátette, ebben az új rendszerben kiváló az együttműködés a Magyar Honvédség és a közigazgatás többi szereplője között, a katasztrófák, árvizek idején, illetve a migrációs válság kezelésében pedig mind a kormánymegbízottak, mind a katonák kiválóan helytállnak.

A rendezvényen felszólalt dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese, valamint Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka is.

(Honvedelem.hu)