„Vigyázunk Rád a Bakonyban” címmel készített térképes tájékoztató kiadványt a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A bemutatón Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára arról beszélt: a biztonság kérdése helyi és országos szinten is elsődleges.

Fotó: Ligeti Edina

A kiadványnak a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. bakonyi vadászházában tartott bemutatóján Tuzson Bence államtitkár úgy fogalmazott: a helyi kormányhivatal és Védelmi Bizottság kezdeményezésére olyan kiadvány született, amely amellett, hogy a biztonságról szól, szól Magyarországról és annak egyik legszebb részéről, a Bakonyról is. Az államtitkár hangsúlyozta: a biztonságnak különböző szintjei vannak, és a következő időszak Európai szinten a biztonságról fog szólni. „A biztonság olyan, mint a tiszta víz – csak ha hiány van belőle, akkor érezzük. Ha megvan, akkor természetesnek vesszük”- mondta.

Fotó: Ligeti Edina

Szólt arról is: azt kell szem előtt tartanunk, hogy a biztonságot a lehető legszélesebb körben tudjuk garantálni. „Ez ma versenyképességi kérdés is. Feladatunk a következő 10-15 évben Magyarországot olyan országgá tenni, ahol a legjobb élni Európában.” Ezt az államtitkár szerint három fő területen keresztül kívánja elérni a kormány: az erős gazdaságon, az erős családokon és az erős kulturális identitáson keresztül.

A „Vigyázunk Rád a Bakonyban” kiadványra utalva úgy vélte: fontos feladatunk a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a biztonság üzenetét, valamint tájékoztatással elérni, hogy akinek segítségre van szüksége, az tudja, hová forduljon. Emellett alapvetően fontos azoknak a szervezeteknek, amelyeknek feladata a biztonság megőrzése, a feladatellátás biztosítása.

Fotó: Ligeti Edina

Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja arról beszélt: a „Vigyázunk Rád a Bakonyban” elkészítésének terve már tavaly, a balatoni turisták biztonságát segítő „Vigyázunk Rád a Balatonon” című kiadvány elkészítésekor felmerült. Abból három megyében 26 ezer példány fogyott el. Veszprém megye másik nagy természetföldrajzi egysége, a Bakony is igen népszerű turisztikai célpont, ezért tartották fontosnak a kirándulók biztonságát segítő kiadvány létrehozását. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a megye lakosságszáma a tavaszi-őszi turisztikai szezonban megsokszorozódik. A füzet elkészítésének egyik célja a veszélyhelyzetek megelőzése volt. Emlékeztetett arra, hogy a kormányhivatal rendszeresen támogatja azokat a hivatalos és önkéntes szervezeteket, amelyek ilyen helyzetekben a bajba került emberek segítségére sietnek. Takács Szabolcs szólt arról is: igyekeztek könnyen használható, kis alakú, térképes kiadványt létrehozni, amely rövid, tömör tájékoztatást ad a Bakonyban használatos turistajelzésekről, praktikus tanácsokkal szolgál az előfordulható veszélyhelyzetekben hívható telefonszámokkal, teendőkkel kapcsolatosan. A füzet létrejöttében közreműködő partnerekkel közösen összefoglalhatták a környezetvédelem, az erdőben javasolt viselkedés fő szabályait, a tűzgyújtást, a kutyás kirándulást, a gombaszedést és a Bakony téli jellemzőit is beleértve. A térképen pedig jelölték a fő turistaútvonalakat és látnivalókat

Fotó: Ligeti Edina

A rendezvénynek helyet adó Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója pohárköszöntőjében arról beszélt: szeretnének minél több turistát vendégül látni az erdőben, ám fontos szem előtt tartani a természet védelmét és a turisták biztonságát. Varga László úgy vélte: fontos kiadvány született, amely az erdészet szempontjából is hasznos tudnivalókra hívja fel az ide látogató természetkedvelők, kirándulók figyelmét.

Fotó: Ligeti Edina

A 17 ezer példányban, három nyelven elkészült „Vigyázunk Rád a Bakonyban” széleskörű összefogással, a Veszprém Megyei Kormányhivatal szakemberei, a megye erdőgazdaságai, nemzeti parkja, civil szervezetek, valamint honvédelmi szervezete közreműködésével valósult meg. A kiadvány hétfőtől elérhető lesz a Veszprém Megyei Kormányhivatal weboldalán is, nyomtatott formában pedig mától elérhető a kormányablakokban, a Veszprém megyei önkormányzatok ügyféltereiben, az erdei iskolákban, vendégházakban, turisztikai látogatóközpontokban.

Fotó: Ligeti Edina

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)