Összesen csaknem 800 általános iskolás gyermeknek tartottak idén ősszel egészségfejlesztési bemutatót a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakemberei.

A „Játékos tudomány” című program keretében idén októberben és novemberben a  Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola, a Csabrendeki Általános Iskola, a Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Nemesszalóki Általános Iskola és a Somlóvásárhelyi Széchényi István Általános Iskola diákjaihoz látogattak el a hivatal munkatársai, hogy a személyi higiénéhez, kiemelten a kézhigiénéhez kapcsolódó játékos gyakorlati bemutatót tartsanak az alsó és felső tagozatos iskolásoknak.

A bemutatóról így írtak a befogadó intézmények pedagógusai:
„Minden osztály 60 perc alatt 5 helyszínen bővíthette ismereteit a mikrobákról, sajátíthatta el a helyes kézmosás fortélyait, ismerkedhetett a baktériumok alakjaival, alakzataival. Az első helyszínen (Apró lények a konyhában címmel) megismerkedhettek azzal, hogy miért fontos a konyhában külön eszközöket használni a zöldségek és a húsfélék előkészítéséhez, konyhai feldolgozásához. A második helyszínen (Tudatos antibiotikum-használat címmel) „laboratóriumi kísérletek” segítségével megtudhatták a gyerekek, hogy miért szükséges az antibiotikum szedése, s miért nem szabad idő előtt abbahagyni a kúrát. A harmadik helyszínen (Mikrobamánia címmel) baktériumokat formázhattak tanulóink gyurmából.
A tüsszentés veszélyeire a negyedik helyszínen (Szupertüsszencs címmel) hívták fel a figyelmet, s mutatták meg, hogy miért helyes, ha zsebkendőbe tüsszentünk. Az utolsó helyszínen (Rémisztő kezek címmel) a helyes kézmosást szemléltették, majd ezután ki is próbálhatták tanulóink. S egy kísérlet segítségével bizonyították, hogy a folyékony szappan milyen hatékonyan távolítja el a szennyeződést.”


„Mi szülők és pedagógusok minden nap azzal a problémával szembesülünk, hogyan értessük meg gyerekeinkkel, hogy egészségünk megóvásához nem kell páncélt öltenünk, vagy üvegbúra alatt leélni az életünket, elég, ha alapvető higiénés szabályokat betartunk, illetve megtartunk. Igen ám, de kivel is kell küzdenünk, hogy egészségesek maradjunk? Ezek a láthatatlan, mégis rendkívül veszélyes ellenfelek gyermekeink számára akár a mesebeli sárkányok is lehetnének. (…) Ez a program, amin  ma részt vehettünk, valóságossá tette a gyerekek számára, hogy amitől félve óvjuk őket, nem a félelmetes hétfejű, ám ennél sokkal „undibb”, „rondább”, „gusztustalanabb”, alattomos, veszélyes ellenfél, akit bizony nem karddal kell legyőzni, hanem szappannal, vízzel, papírzsepivel és főleg egy kis odafigyeléssel. Rendkívül hasznos bemutatókat láthattunk. Minden korosztály számára élvezhető, tanulságos ismertetőket kaptunk a higiénia fontosságáról. A kicsik számára is érthető, élvezhető, játékos, interaktív foglalkozások nagyon illeszkednek a tananyaghoz is. A nagyobb gyerekek rengeteg hasznos információt szerezhettek a roll-up-okról is.” – írta az egyik alsó tagozatos osztály osztályfőnöke.

Veszprém Megyei Kormányhivatal 2014-ben csatlakozott az uniós kezdeményezésre elindított, s ma már az EU 27 tagországában zajló egészségfejlesztési programhoz, amelynek célközönsége 6-14 év közötti gyermekek illetve fiatalok. A kormányhivatal a korábban bérelt eszközparkot 2018 nyarán megvásárolta, így lehetőség nyílt arra, hogy a szakemberek az eddiginél több diák számára tarthassanak egészségfejlesztő napot. A „Játékos tudomány” gyakorlati bemutatót 2015 és 2018 között összesen 26 helyszínen 3521 diák részvételével szervezték meg.

A „Játékos tudomány” gyakorlati bemutatóra a Veszprém Megyei Kormányhivatal honlapján, a kormanyhivatal.hu/veszprem oldalon a „Játékos tudomány jelentkezés” banner alatt jelentkezhetnek az iskolák.(Veszprém Megyei Kormányhivatal)