Veszprém megyében hat foglalkoztatási együttműködési paktum, közöttük a pápai járásban kötött többoldalú együttműködés segíti a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolását a munkavállalók közvetítésével és a képzés támogatásával.

A „Helyi foglalkoztatási együttműködések a Pápai járásban” című projektről Takács Szabolcs kormánymegbízott, Unger Tamás, Pápa alpolgármestere és Mészáros László, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott sajtótájékoztatót. Takács Szabolcs kormánymegbízott arról beszélt, hogy az ország gazdasági fellendülésének köszönhetően a foglalkoztatási helyzet soha nem látott jó állapotban van országos és megyei szinten is. Pápán az országos 3,5 százalékos munkanélküliségi rátához képesti is alacsony, 2,4 százalékos ez a mutató. Hozzátette, hogy aki ma tud és akar is dolgozni, az el tud helyezkedni Magyarországon.

Fotó: www.papa-ma.hu

Takács Szabolcs hangsúlyozta: az utóbbi években a munkanélküliség teljes felszámolásán túl a kereslet és kínálat összehangolása, a kellő képesítés, szakképesítés támogatása vált a kormányhivatal foglalkoztatási szakterületének fő feladatává. Ezt célozza a foglalkoztatási paktum is, melynek eddig elért eredményeit értékelték. „A projekt keretében olyan együttműködést kívántunk létrehozni elsősorban az önkormányzattal, másodsorban a projektben résztvevő minden partnerünkkel, amely lehetőséget teremt a régió valódi munkaerő-piaci helyzetének feltárására. A paktum lényege olyan platformot teremteni, amelyben a gazdasági élet helyi, a térségi viszonyokat legjobban ismerő szereplői, az állam, az önkormányzat és vállalkozások, valamint a civil szféra képviselői egyeztethetik, összehangolhatják stratégiai céljaikat, ezáltal hatékonyabbá téve a régió gazdasági megoldásait, fejlesztését.” – mondta el Takács Szabolcs.

A tájékoztatón elhangzott: a projekt 2017 júniusában indult, az első támogatott foglalkoztatás 2018. március 1-jén kezdődött meg. A foglalkoztatási paktum segítségével eddig 152 munkavállaló jutott álláshoz és a projekt befejezéséig 583 munkavállaló bevonását tervezik a résztvevő felek.A pápai paktum teljes költségvetése 900 millió forint, melynek minimum 70 százalékát képzésekre, átképzésekre, támogatott foglalkoztatásra kell fordítani.

A pápai paktumirodában csakúgy, mint a Pápai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán, a kormányhivatal szakemberei segítséget nyújtanak a munkavállalót segítőingyenes képzésekkel, elhelyezkedési lehetőségekkel és a munkaadókat érintő pályázati lehetőségekkelkapcsolatban.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)