A kormány családvédelmi intézkedéscsomagjának júliusban induló elemeiről, a Diákmunka Programról és a kormányablak busz nyári ügyfélfogadási helyszíneiről is kérdezték Takács Szabolcs kormánymegbízottat a Veszprém Televízió magazinműsorában.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kormányablakai számos ügykör intézésében helytálltak már, örömmel vállaljuk a családvédelmi akcióterv újonnan életbe lépő elemeiből adódóan ránk háruló feladatokat – hangsúlyozta Takács Szabolcs. Hozzátette: a magyar családok otthonteremtésre soha annyi támogatást nem kaptak, mint napjainkban.

A kormánymegbízott emlékeztetett: a családvédelmi akcióterv júliusban életbe lépő elemei: a babaváró támogatás, a jelzáloghitel-elengedés, a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlása, illetve a CSOK kamattámogatott hitel.

A babaváró támogatás júliustól igényelhető, legfeljebb tízmillió forint összegben. A kölcsönnel kapcsolatban akkor kell kérelmet benyújtani – a kormányablakokon keresztül – a kormányhivatalhoz, ha a hitelintézet nem megfelelőség miatt elutasította a kérelmezőt. A kormányhivatal a kérelem alapján megállapítja, hogy az igénylő megfelel-e a feltételeknek, illetve jogosult-e gyermekvállalási támogatásra – hitelképességgel kapcsolatos döntést nem bírálhatja felül a kormányhivatal.

CSOK: szintén jogorvoslattal lehet élni a hitelintézet elutasító határozata ellen a Veszprémi Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályánál.

Jelzáloghitel-elengedés: a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló kormányrendelet módosul július 1-jétől. Eddig a harmadik és további gyermekek után egymillió forintot vállalt át az állam a nagycsaládosok jelzálog-hiteléből. Július 1-jétől már a második gyermek után egymillió, a harmadik gyermek után négymillió, további gyermekek után újabb egy-egy millió forint jóváírás igényelhető a lakáscélú jelzáloghitel csökkentésére. A kérelmet valamennyi kormányablakban, vagy a Veszprémi Járási Hivatal Óvári Ferenc u. 7. szám alatti Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztályán lehet benyújtani.

Nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási támogatása: a 2,5 millió forint összegű támogatást – legfeljebb a bruttó vételár fele lehet – nagycsaládosok igényelhetik hétszemélyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez. A támogatással kapcsolatos feladatokat a Magyar Államkincstár látja el, de a kérelmeket a kormányablakoknál lehet benyújtani. A formanyomtatvány a MÁK honlapján lesz elérhető.
A kormány családvédelmi intézkedéseiről részletesen a www.csalad.hu oldalon tájékozódhatnak.

Takács Szabolcs a Veszprém Televízióban arról is beszélt, hogy a nyári idegenforgalmi szezonban – különösen a Balaton partján – a munkaadók számára óriási segítséget jelent a kormány által meghirdetett Nyári diákmunka program, amelyre a jelentkezés június 1-jén már megkezdődött, a munkaerő-kiközvetítés pedig július 1-jén indul. Különösen fontos lehetőség ez, mert a régióban jóval az országos átlag alatti, 2-2,5 százalékos, a Veszprémi Járásban pedig 2 százalék alatti a munkanélküliség.

A megyei munkáltatók a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz nyújthatják be a Nyári diákmunka programban való részvételre irányuló igényeiket. Idén is lesz lehetőség önkormányzati diákmunka, illetve a mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén végzendő diákmunka-igénylésre. A kormánymegbízott beszámolt arról is, hogy Veszprém megyében eddig 73 munkáltató 333 diák munkavállalóra nyújtott be igényt, ami a munkáltatók számára eddig több mint 50 millió forintos kormányzati támogatást jelent.

Mint mondta: a diákok számára is feltétlenül megéri élni a lehetőséggel, hiszen az 1-2 napos munkavégzéstől a több hónapig tartó foglalkoztatásig van lehetőségük a pénzkeresetre és a munka világával kapcsolatos ismerkedésre. A napi 6 órás diákmunkával a minimálbér illetve a garantált bérminimum összegének 100%-át, vagyis 111 illetve 146 ezer forintot kereshetnek a diák munkavállalók. A mezőgazdaság, vendéglátás vagy turizmus területén végzett szakirányú munkával pedig havonta 195 ezer forintot vihetnek haza.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az október óta Veszprém megye 34 települését látogató kormányablak busz nyáron néhány népszerű Balaton-parti strand közelébe is ellátogat, lehetővé téve a helyi ügyintézést. Emellett a helyiek és a régióban nyaralók a megye nyári rendezvényein is igénybe vehetik szolgáltatást.

A kormánymegbízotti interjú elérhető az alábbi linken:
https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/indul-a-csaladvedelmi-akcioterv/

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)