November 21. és 22. között két napos munkalátogatásra érkezett Veszprém megyébe Székely László, az Alapvető Jogok Biztosa, valamint két helyettese: Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. A delegációt a Veszprém Megyei Kormányhivatal nevében Takács Szabolcs kormánymegbízott fogadta.

A látogatás keretében az ombudsman és helyettesei a Veszprém Megyei Kormányhivatal által rendszeresen összehívott jegyzői szakmai értekezleten is jelen voltak és előadást tartottak.

Az értekezlet Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott beszédével vette kezdetét, aki házigazdaként köszöntötte a vendégeket és a megjelent jegyzőket. A kormánymegbízott köszöntőjében ismertette az értekezlet napirendi pontjait. A Kormányhivatal ebben az évben célként tűzte ki a jegyzők munkájának fokozott támogatását – húzta alá a kormánymegbízott, majd hozzátette: a segítségnyújtás nem csupán szakmai tájékoztatásokban valósult meg, hanem szakmai körlevelek kiküldésével és előzetes normakontroll lehetőségével.

Ezt követően Székely László tartott előadást. A biztos ismertette a jelenlévőkkel az Alapvető Jogok Biztosának feladatait és hatáskörét, szót ejtett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala működéséről és struktúrájáról, végül nyomatékosította: az ő feladata a segítségre szorulók védelme.

Szalayné Sándor Erzsébet előadásában a nemzetiségi jogi esetekről adott felvilágosítást, kiemelve a nemzetiségi jog területét.

Bándi Gyula az önkormányzatok és helyi szervezetek felelősségét hangsúlyozta a fenntarthatóság tekintetében. Pozitív példaként említette Veszprém Megye Területfejlesztési Programját.

Az értekezlet második felében hagyományosan azok a témák kerültek napirendre, amelyeket a jegyzők előzetes javaslatai és hozzászólásai alapján állítottak össze a Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályának kollégái.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)