25 munkáltató több mint 400 állásajánlata közül válogathattak az érdeklődők a kedden megrendezett állásbörzén. Az Agóra Városi Művelődési Központ szolgált az egész napos rendezvény helyszínéül.

Elsőként Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntötte az érdeklődőket. A kormánymegbízott elmondta, a Veszprém Megyei Kormányhivatal minden évben kiemelt figyelmet fordít az állásbörzék megszervezésére, amely párbeszédet teremt a munkáltatók és munkavállalók között.

Idén három helyszínen – Balatonfüreden, Pápán és Várpalotán – már sikeresen, nagy érdeklődés mellett lezajlottak a Hivatal börzéi. A negyedik, egyben utolsó helyszín Veszprém volt.

A kormánymegbízott kifejtette: Magyarországon három éve tartósan 4 millió fő felett van a foglalkoztatottak száma, Veszprém megyében pedig közel 160.000 főről szólnak a statisztikák. A megye munkanélküliségi rátája 2016-ban 2,8%-ot ért el. Ez az adat az előző évinél és az országos mértéknél is kedvezőbb.  2017 első negyedévében átlagosan 7800 fő szerepelt az álláskeresők megyei nyilvántartásában. Ez 1500 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ennek ellenére továbbra is nagy kihívást jelent az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány problémájának megoldása. – mutatott rá. – Ezért a Hivatal állásbörzék szervezésével biztosítja a személyes találkozás és kapcsolatfelvétel lehetőségét a munkát keresők és munkaerőt felvenni szándékozó munkáltatók között.

Fotó: Domján Attila

Veszprém MJV Önkormányzata nevében Brányi Mária alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy egymásra találjanak a munkát vállalók és kínálók, hiszen a térség életminőségében egy előrelépést jelentene a munkaerő növekedése.

Fotó: Domján Attila

A munkaadók közvetlenül feltérképezhették a hiánypozíciókra jelentkezők adottságait, a munkát keresők, a váltani szándékozók, és a frissen a végzettek pedig egy helyszínen ismerhették meg a helyi, az ajkai, a pápai, továbbá a várpalotai járásból megjelent cégek, valamint a Magyar Honvédség és a Rendőrség által felkínált állásajánlatokat.

Az érdeklődők ezen felül tájékozódhattak az állás-, és képzési, valamint a külföldi munkavállalás lehetőségeiről, a hazai és uniós forrásból nyújtható támogatási formákról, továbbá jogi tanácsadást vehettek igénybe.

A Kormányhivatal dolgozói is jelen voltak és segítették az álláskeresőket önéletrajzuk megírásában, átfogalmazásában vagy azok nyomtatásában, sokszorosításában.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)