Június 11-én zárult le a 2019. évi Egységes Kérelem benyújtási időszaka. Veszprém megyében – a 2018-as adatokhoz hasonlóan – 4580 darab támogatási igényt adtak be összesen 160 ezer 698 hektár területre (ez a tavalyi területnagyság 99,9 %-a). Országosan közel 171 ezer kérelem érkezett mintegy 5 millió hektárra vonatkozóan.

A gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár idén is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét, amellyel megelőzhetőek az esetleges levonások, szankciók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfélkapura kiküldött végzésben a gazdálkodók arról is értesítést kapnak, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát talált a Kincstár. A pontatlan igénylések, a túligénylések, átfedések szankciómentes javítására holnapig, 2019. június 19-éig van lehetőség az előzetes egyeztetésről szóló elektronikus felületen (W0199). A javítással kapcsolatos esetleges kérdéseikkel a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya munkatársaihoz fordulhatnak a gazdálkodók.

A kérelmek előzetes ellenőrzéséről szóló végzések már beérkeztek a kérelmezők ügyfélkapuira. Országosan mintegy 17 ezer, Veszprém megyében 641 kérelem esetében van szükség javításra vagy pótlásra.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)