Várhatóan április 8-tól nyújthatják be az agrárium szereplői az Egységes Kérelem keretei közötti kifizetési igényeket. A kérelmeket idén is kizárólag az erre a célra létrehozott elektronikus felületen keresztül fogadja az agrártárca. Tavaly több mint 16 milliárd forint összegű támogatásban részesültek ebből a csomagból a Veszprém megyei gazdák.

Az Egységes Kérelem 2019-ben már csaknem 50 kifizetési igényt foglal magában, köztük az agrártámogatások legnagyobb részét kitevő területalapú támogatást (SAPS) és az állatlétszám alapú támogatásokat. A területalapú támogatás lényege, hogy meghatározott művelési kötelezettség mellett, hektáronként jogszabályban megállapított összegű támogatást igényelhetnek a gazdálkodók. Legalább ilyen fontosak azok a jogcímek is, amelyek az egészséges élelmiszer-alapanyag előállítást, vagy az ökológiai sokszínűség megőrzését támogatják.

Az Egységes Kérelem keretei között 2018-ban országos szinten csaknem 500 milliárd forint támogatáshoz juthattak a gazdálkodók. Ebből a legjelentősebb összeget területalapú támogatásra (SAPS, 221 milliárd forint), illetve a Zöldítés támogatására (110 milliárd forint) fordították. Jelentős összeg, országos szinten mintegy 50 milliárd forint jutott Agrár-környezetgazdálkodásra, valamint Ökológiai gazdálkodás támogatására is. Tavaly több mint 172 ezer termelő igényelt alaptámogatást, a jogosult területek nagysága csaknem 5 millió hektár volt.

A Veszprém megyei gazdálkodók több mint 16 milliárd forint támogatásban részesültek 2018-ban az Egységes Kérelem keretei között. Helyi szinten több mint 160 ezer hektárra igényeltek Területalapú és Zöldítés támogatást, ezeken a jogcímeken történtek a legnagyobb összegű kifizetések is: 6,3 milliárd, illetve 3,6 milliárd forint áramlott a gazdálkodókhoz. A 2018-as végkifizetések várhatóan 2019. április végéig befejeződnek.

Az Egységes Kérelem benyújtása elektronikusan történik, ehhez Ügyfélkapu regisztráció szükséges. Ügyfélkaput bármelyik Veszprém megyei kormányablakban díjmentesen nyithatnak a gazdálkodók, kollégáink segítségnyújtása mellett.

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya 2018 novembere óta új telephelyen, a 8200 Veszprém, Egyetem utca 17. szám alatt működik, személyes felkeresés esetén itt állunk a rendelkezésükre.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)