„Játékos tudomány” címmel szervez évente több iskolában játékos egészségfejlesztési bemutatót a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A program célja szórakoztató formában fejleszteni a gyerekek személyi higiénéhez, kiemelten a kézhigiénéhez kapcsolódó attitűdjét, gyakorlati készségét. Az idei első interaktív egészségfejlesztési tanórán, a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában Takács Szabolcs kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva – többek között – az egészséges életmód, a kézhigiénia, az élelmiszer-higiénia fontosságát.

Fotó: vehir.hu

A kormánymegbízott elmondta: a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2014-ben csatlakozott az uniós kezdeményezésre elindított, s ma már az EU 26 tagországában zajló egészségfejlesztési programhoz, amelyhez a szükséges eszközöket a korábbi években kölcsönözték. 2018 nyarán azonban a program kedveltsége, a pozitív visszajelzések nyomán, és a téma fontossága miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal saját eszközparkot vásárolt a bemutatók megtartásához, így évente többször is el tudnak látogatni az iskolákba.

Fotó: vehir.hu

A „Játékos tudomány” gyakorlati bemutató célközönsége 6-14 év közötti gyerekek illetve fiatalok, akik a program keretében 5 témakörhöz: bevezetés a mikrobák világába, kézhigiéné, légúti higiéné, élelmiszer-higiéné, felelős antibiotikum-használat kapcsolódóan kapnak korosztályuknak megfelelően, játékos formában ismeretanyagot. Egy-egy téma bemutatása 7-9 percben, kiscsoportokban történik, majd a csoportok forgószínpad-szerűen váltják egymást. Takács Szabolcs arról is beszélt: ez az alkalom azt is megmutatja, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal milyen sokrétű tevékenységet végez, s ezek között kiemelten fontos a hivatal népegészségügyi szakemberei által végzett prevenciós tevékenység.

A „Játékos tudomány” gyakorlati bemutatót 2015 és 2017 között összesen 21 helyszínen 2752 diák részvételével szervezte meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

A 2018-ra eddig kitűzött helyszínek:

  • Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola (2018. október 8.)
  • Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (2018. október 13.)
  • Csabrendeki Általános Iskola (2018. október 9.)
  • Nemesszalóki Általános Iskola (2018. október 15.)
  • Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola (2018. november 10.)


A „Játékos Tudomány” programra Veszprém megyei általános iskolák jelentkezhetnek a következő email-címen: [[[YRckahY3kDFdmVta2gubmVwZWdlc3pzZWd1Z3lAdmVzenByZW0uZ292Lmh1]]].

A projektről szóló bemutató videót itt tekinthetik meg:

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)