Népegészségügyi feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a megye területén lévő fürdőhelyek vízminőségét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A szezon előtt lefolytatott helyszíni szemlék alapján mind a strandok vízminőségét, mind az üzemeltetés feltételeit rendben találták a szakemberek. A nyár folyamán havonta vesznek vízmintát a fürdőhelyeken.

Veszprém megyében a Balatonon 64, a kislődi Hámori tavon 1, a Nagyteveli víztározón 1, a vinár-marcalgergelyi Joó tavon szintén 1 ellenőrzött fürdőhely található.

A strandok vízminőségét általában szezononként négyszer vizsgálják az akkreditált laboratóriumokban vízminta alapján. Veszprém megye strandjait a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya ellenőrzi. A vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felülete tiszta-e, tavak esetében fellelhetőek-e nagyobb mennyiségben toxinokat termelő baktériumok.

A fürdővizek minősítése – uniós irányelv alapján – az aktuális és az azt megelőző három év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ hatáskörébe tartozik. Veszprém megye strandjai a 2015-2018-as éveket alapul véve szinte minden esetben kiváló minősítést kaptak: https://www.antsz.hu/data/cms82486/termeszetes_furdovizek_2018.pdf

A fürdőzéssel kapcsolatos veszélyekről

Hogy a fürdőzés jó szórakozás legyen, és ne váljon tragédia forrásává, érdemes betartani az alábbi tanácsokat:

Fürdeni csak kijelölt fürdőhelyeken szabad. A nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg, a természetes vizek veszélyesek is lehetnek. Fürdőhelyen soha ne hagyjunk felügyelet nélkül gyermeket! Nem tanácsos közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, alkohol, gyógyszer hatása alatt fürdőzni.

Ahogy az minden nyáron elhangzik, nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani, illetve vigyázni kell a tavak alsóbb vízrétegeinek hideg áramlataira, amelyek ugyanúgy okozhatnak lábgörcsöt, víz alá bukva pedig szívbénulást, mint a hirtelen vízbeugrás.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)