A Családvédelmi Akcióterv egyes aktualitásairól rendezett tájékoztató napot a Veszprém megyei polgármesterek, jegyzők részére az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Veszprém Megyei Család- Esélyteremtő és Önkéntes Ház. A konferencia megnyitóján Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta: kormányablakai és ügyfélterei gyermeksarkainak felújítására, bővítésére készül az idei első negyedévben a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Takács Szabolcs közölte: a Családvédelmi Akciótervhez kapcsolódó lehetőségekkel január végéig 2549-en éltek Veszprém megyében, közülük 1100-an a babaváró hitelt igényelték. A kormánymegbízott szólt arról is, hogy Veszprém családcentrikus megye, sok gyermekkel és magas színvonalú, folyamatosan fejlődő oktatási-nevelési intézményhálózattal. Kiemelte: a kormány családokat támogató intézkedéseinek, a pályázati forrásoknak és fejlesztéseknek, valamint a települések partneri együttműködésének köszönhetően a 2011-es 27-ről 2019-re 71-re emelkedett a bölcsődék száma Veszprém megyében. Vagyis 8 év alatt 2 és félszeresére nőtt a megyei bölcsődei intézmények száma, ezzel együtt a férőhelyek száma 1316-ról 1663-ra gyarapodott – egészítette ki.

Takács Szabolcs emlékeztetett: a Veszprém Megyei Kormányhivatal kapcsolatfelvétele a megye családjaival a szerteágazó feladatellátás miatt többrétű. A hivatal szakemberei a kormányablakok ügyfélpultjainál, valamint a Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályán elhivatottan végzik munkájukat a hozzájuk forduló gyermekesek, családok érdekében – hangsúlyozta. A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy a kormányhivatal a megye egyik legnagyobb munkáltatójaként is elhivatott a családok segítésében. Emellett a gyermekes, családos ügyfelek iránti kiemelt figyelmét szeretné alátámasztani a hivatal azzal, hogy felújítja az idei évben a már 17 helyszínen meglévő gyermeksarkokat, ahol igény van rá, ott újabbakat állít fel, emellett pelenkázóval bővíti a mellékhelyiségeket, valamint minden ügyféltérben ingyenes wifi-szolgáltatást tesz elérhetővé.

Az információs napon az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetői ismertették a kormány bölcsődefejlesztési programjának részleteit, valamint a nagyszülői GYED-del kapcsolatos szakmai információkat. A Veszprém Megyei Kormányhivatal munkatársa a bölcsődék működési engedélyével kapcsolatos tudnivalókról tartott előadást.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)