A téli rendkívüli időjárásra felkészülésről szóló napirend volt a fő témája a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság keddi ülésének. A tanácskozáson részt vettek a Védelmi Bizottság tagjai, a Járási Helyi Védelmi Bizottságok, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém Megyei Igazgatósága, valamint az E.on Közép-dunántúli GázhálózatiZrt., az E.on Közép-dunántúli Áramhálózati Zrt., az Észak-nyugat Magyarországi Közlekedési Központ és a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatósága képviselői.

Fotó: Babják Tamás

A végrehajtott és tervezett feladatokkal kapcsolatban Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke az ülésen elmondta: „Tudjuk, hogy mire számíthatunk a kiemelt útszakaszokon, ahol problémák szoktak lenni az időjárás miatt.” Hozzátette, hogy állandó kapcsolatban vannak a katasztrófavédelemmel, a megyei rendőr-főkapitánysággal, a Közútkezelővel, a gáz- és áramszolgáltatóval és mások mellett a közlekedési vállalattal is. Szólt arról, hogy állandó tájékoztatást kapnak a közútkezelőtől és a légvédelmi irányítástól – utóbbiak napi szinten juttatják el időjárási adataikat a VMVB-nek.

Fotó: Babják Tamás

Dányi Béla, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy 181 befogadóhely ellenőrzésén van túl a megyei katasztrófavédelem, amelyek megfelelnek a kívánt követelményeknek. Aktualizálták a rendszeres ellátást igénylő betegek és szülés előtt álló kismamák településenkénti létszámát is, hiszen az esetleges mentés szempontjából nagyon fontos adatokról van szó. A téli időjárásra történt felkészüléssel kapcsolatban elhangzott: megtörtént a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság személyi állományának és technikai eszközeinek felkészítése. Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója a védelmi bizottság ülésén arról adott tájékoztatást, hogy 12 gépük végzett alászórást a Bakonyban.

Fotó: Babják Tamás


Az ülésen Takács Szabolcs elnök emléklap átadásával köszönte meg Szalay Erika tűzoltó alezredes, a megyei védelmi bizottság leköszönő titkárhelyettese munkáját. Szalay Erika honvédelmi feladatok ellátásában nyújtott segítségét Dr. Varga Attila Ferenc ezredes a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztályvezetője emlékérme átadásával köszönte meg. A védelmi bizottság titkárhelyettesi feladatait a jövőben Miskolczi Tibor tűzoltó ezredes látja el.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)