A Veszprém Megyei Vadászkamara szervezésében idén is megtartották az immár hagyományos megyei Vadászati Fórumot, amelyen a megyei vadásztársaságok, vadgazdálkodási szakemberek értékelik a mögöttük hagyott esztendőt.

Takács Szabolcs kormánymegbízott az eseményen a nagyvad- és apróvadállomány terítékadatairól, valamint a vadgazdálkodáshoz kapcsolódó hatósági munkáról adott áttekintést.

Fotó: Mizsei Bernadett

Előadásából kiderült: Veszprém megyében változatlanul 62 vadászatra jogosult szerepel a nyilvántartásban, a 2017-ben le nem járt haszonbérletű területek határainak kijelölése után is.

Elmondta: a megyei vadászatra jogosultak mintegy 20%-a él az Egységes Kérelem útján elérhető támogatási lehetőségekkel, megyei szinten évente mintegy 5 ezer hektáron 390 millió forint területhez és további több mint 70 millió forint állatlétszámhoz kötődő, összesen cca. 460 millió forint támogatás lehívásával. Kizárólag a vadászatra jogosultak számára rendelkezésre álló pályázati forrás az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) által működtetett Országos Vadgazdálkodási Alap, melynek keretében évente országos szinten 500 millió Ft-os keretre lehet pályázni a vadgazdálkodási környezet fejlesztése céljából. Az idén ősszel harmadik alkalommal közzétett pályázati felhívásra már be lehet nyújtani a kérelmeket.

A kormánymegbízott szólt arról is: a hivatal húsz esetben hívta fel az erdőgazdaságokat rongált földmérési alappontok helyreállítására. A parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokat áttekintve kiemelte: fontos partnernek tekinti az erdő- és vadgazdálkodókat a parlagfű elleni küzdelemben. Hozzátette, hogy a partnerség és együttműködés minden ügyet tekintve jó az erdőterületeket kezelő szervezetekkel.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke a szervezet éves működéséről tartott beszámolót. Úgy fogalmazott: örvendetes, hogy a megye vadgazdálkodói egyre inkább felismerik az Országos Vadgazdálkodási Alap nyújtotta lehetőségeket, első fokon a megyei kamara végzi a pályázatok ellenőrzését és bírálatát.

Fotó: Mizsei Bernadett

A szervezet a vadász közösség összetartása értekében számos rendezvény megszervezését vállalta magára: a pápai, sümegi és várpalotai vadásznapok mellett 2019-ben is megrendezte az Erdész-Vadász Bált, a kamarai lőversenyt, a hivatásos vadászok továbbképzését (együttműködésben az agrárgazdasági kamarával), valamint a vadászkamarai trófeaszemlét. Utánkereső VAV-vizsgát tartott Huszárokelőpusztán, és több helyszínen kisiskolások erdei kirándulását, vadászattal kapcsolatos ismeretterjesztést támogatott, de részt vállalt a bakonyi túrajelzések felújításából is. A kamara gazdálkodása átlátható, pénzügyi háttere stabil, ez lehetővé teszi a székház felújítását, és új funkciókkal való bővítését is.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal - Veszprém Megyei Vadászkamara)