826 napelemmel gazdagodott a Veszprémi Tüdőgyógyintézet. A beruházás részleteit és eredményeit szerdán mutatták be a sajtónak. Az intézet KEHOP Program keretében 133,8 millió forintos támogatást nyert a fejlesztésre.

A tájékoztatón dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, az energiahatékonyság javítása és a környezetvédelem a Magyar Államnak is kiemelten fontos. 2020-ig az ország energiafelhasználásának 13-14%-át megújuló energiaforrásokból kell fedezni. Megjegyezte, a középületek jelentős része nem felel meg a mai követelményeknek, ezért fontos a hatékonyság javítása. A kormányhivatali épületek esetében szintén ez a cél. Az 1260 kormányhivatali épületből ötszáz esetében már megtörtént az energetikai korszerűsítés.

Fotó: Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, megyénkben eddig 40 nyertes KEHOP pályázat született. Ennek eredményeként több mint 35 milliárd forintos támogatáshoz jutottak az intézmények – köztük megyénk egészségügyi és oktatási intézményei is.  A kormánymegbízott elmondta, 2015-ben a Veszprém Megyei Kormányhivatal is pályázatot nyújtott be KEHOP program keretében. A pályázatra 1,3 milliárd forintos támogatást nyert el a Hivatal és 26 épület energetikai korszerűsítésére nyílt lehetőség.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, a fejlesztések a megye szinte minden járását érintik. A beruházás által a közigazgatás költséghatékonyabb működtetése és a környezet kímélése mellett a Hivatal kollégái is modernebb, kellemesebb munkakörnyezetben végezhetik feladataikat – húzta alá Takács Szabolcs, aki a Tüdőgyógyintézet vezetését is méltatta. Elmondása szerint az intézmény láthatóan nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődésre. Az energetikai korszerűsítések pedig különösen nagy szereppel bírnak egy olyan intézmény életében, amely vonzerejét részben a természethez való közelségének és tiszta levegőjének köszönheti. A kormánymegbízott végezetül elmondta, bízik abban, hogy a most megvalósult fejlesztés az itt gyógyuló betegek és a dolgozók javát fogja szolgálni.

 Fotó: Domján Attila /Vehir.hu

A Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója, dr. Medgyasszay Balázs az elmúlt évek beruházásait ismertette. Elmondta, 2011-ben 251,4 millió forintból onkológiai szárny létesült az intézményben. 2013-ban közel 63 millió forintos forrásból egészségfejlesztési program indult, amely jelenleg is működik. Ennek részét képezik a prevenciós előadások, amelyek az egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozzák. Az igazgató kitért az elmúlt évek eszközbeszerzéseire is, amelyek révén mára egy európai színvonalú eszközparkkal rendelkezik az intézet.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)