Az év második hete óta tart az influenzajárvány az egész ország területén. Veszprém megyében jelenleg több mint 2500 beteg van, elsősorban a 0-14 éves korosztály az érintett az influenzajárványban – számolt be a Veszprém TV hétfő esti magazinműsorában Dr. Pápai Enikő megyei tisztifőorvos, a Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályvezetője.

Az influenzafigyelő szolgálat 48 háziorvos és gyermek-háziorvos közreműködésével ősz óta működik Veszprém megyében, hetente jelentéseket küldve az influenzaszerű megbetegedések számáról a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak. A szakember elmondta: a járvány kialakulásakor írásban értesítették a megye valamennyi fekvőbeteg-ellátó intézményének vezetőjét az influenzaveszélyről, a kórházak saját hatáskörben hoznak döntést arról, rendelnek-e el látogatási tilalmat a járvány idején.

Elhangzott: jelenleg a megye 3 intézményében nem lehet látogatni a betegeket: a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház teljes területén, a zirci Erzsébet kórház krónikus belgyógyászati osztályán és a tapolcai Deák Jenő kórház ápolási osztályán. Pápai Enikő úgy vélte: még van értelme beadatni a védőoltást – amely rendelkezésre is áll a megyei háziorvosoknál – , azonban jó tisztában lenni azzal, hogy 14 napra van szükség a teljes védettség kialakulásához. A szakember szólt arról is, hogy az influenza elleni átoltottság Veszprém megyében hagyományosan jó, több mint 50 százalékos.

A Veszprém TV Dr. Pápai Enikővel készített interjúja itt megtekinthető:

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/kitort-az-influenza-jarvany/

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)