Az elmúlt időszakban – a globalizáció eredményeként – számos olyan növényi károsító került Európába, amely veszélyezteti a termesztett és a természeti környezetben élő növényekbiztonságát, ezért az Európai Unió a 2019. december 14-én valamennyi tagállamban életbe lépett új növény-egészségügyi rendeletével szigorította az eddigi előírásokat.

 

Az a növényi termékkör, amelyet harmadik országból eddig is tilos volt behozni az Európai Unió területére, továbbra sem importálható. Az új rendelkezéssel azonban a tiltott termékek köre tovább bővült.

A harmadik országból származó növények másik csoportjába azok tartoznak, amelyeket csak növény-egészségügyi bizonyítvány kíséretében szabad beszállítani az unió területére. Mivel ez a kör is jelentősen bővült, így szinte minden zöldség, gyümölcs – valamint fenyőfa és koszorú – behozatalához szükséges bizonyítvány. Zöldségből, gyümölcsből kizárólag a személyes fogyasztást szolgáló kis mennyiség behozatala engedélyezett, amelynek mértékét az uniós végrehajtási utasítás határozza meg. A Svájcból érkező növények és növényi termékek mellett mindösszesen öt gyümölcsféle (ananász, banán, datolya, durián és kókusz) maradt, amely növény-egészségügyi bizonyítvány nélkül kerülhet be az Európai Unióba.

Az EU-n belüli szabad árumozgásban a növény-egészségügyi kockázatok kezelésére a már 1993 óta alkalmazott növényútlevél-rendszer szolgál, amely a jövőben is fennmarad. Az új EU-s növény-egészségügyi rendelet értelmében viszont most már gyakorlatilag minden ültetésre és szaporításra szánt növény és növényi rész az unión belüli forgalomban is útlevélköteles. Ez alól csak a végfelhasználónak a saját célú felhasználásra történő beszerzése a kivétel.

Az új szabályozás alapján a Veszprém megyében vizsgálatköteles növényekkel foglalkozóknak (előállítást, szállítást, raktározást, feldolgozást végzők) minden évben április 30-ig nyilvántartásba vételt kell kérniük a Veszprémi Járási Hivatal Növény-és Talajvédelmi Osztályától.

A hatályba lépett rendelkezések plusz feladatokat jelentenek mind a termelőknek és forgalmazóknak, mind pedig a felügyeletet ellátó növény-egészségügyi hatóságnak. Az Európai Bizottság több előírásra vonatkozóan átmeneti időszakot állapít meg, így az érintettek felkészülhetnek az új előírásoknak megfelelő eljárásra.

A változásokkal kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a NÉBIH honlapján, illetve felvilágosítás kérhető a kormányhivatal növény-és talajvédelmi osztályától ([[[pslJkDeLJDSvWiu5Zc2ZcdmVzenByZW0ubm92ZW55LnRhbGFqdmVkQHZlc3pwcmVtLmdvdi5odQ==]]]).

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)