A projektgazda Pápa Város Önkormányzata és konzorciumi partnerei, valamint 21 szervezet, gazdasági társaság és civil csoport írt alá november 23-án, szerdán együttműködési megállapodást a „Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban” című projekt keretében.

A konzorciumi partner Veszprém Megyei Kormányhivatal nevében Takács Szabolcs kormánymegbízott üdvözölte az együttműködés létrejöttét. Mint mondta, a járás munkaügyi helyzetére, kihívásaira reagálva az elmúlt hónapokban elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és a foglalkoztatási stratégia, a következő lépés pedig az együttműködési megállapodás aláírása, melynek keretében a felek vállalják, hogy közös eszközökkel, összefogással találnak megoldást a munkaerő-piac problémáira.

Hangsúlyozta, a foglalkoztatási helyzet ma egészen más kihívásokkal áll, mint 10 évvel ezelőtt.

A jelenlegi kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedései mára már a statisztikákban is visszaköszönnek, hiszen országos szinten 4 %, Veszprém megyében pedig 1,9 % körül mozog a munkanélküliségi ráta, és Pápán is kedvező helyzetben van, itt 2 % a munkanélküliek aránya.
Hozzátette, a projekt további javulást kíván elérni elsősorban azok bevonásával, akik a munkaerő-piacon hátrányból indulnak.

A projekt során 583 főt terveznek bevonni munkaerő-piaci képzésekbe, és várhatóan 326 fő fog elhelyezkedni. A Kormányhivatal többek között bér-, és keresetpótló támogatásokkal, célzott képzések szervezésével és egyéb juttatásokkal támogatja a munkavállalókat.

Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere beszédében kiemelte, a nem túl távoli múltban a munkanélküliség jelentette a legnagyobb problémát a városban, és sok családnak a szociális segély jelentette a megélhetést.

2010 februárjában 2350 fő volt állás nélkül Pápán. Jelenleg kevesebb, mint 400 főnek nincs állása Pápán. 

Az ülésen bemutatták a foglalkoztatási paktum irányító csoportjának tagjait, melyet a konzorciumi partnerek képviselői alkotnak, így Pápa Város Önkormányzata részéről Unger Tamás alpolgármester, a Veszprém Megyei Kormányhivatal képviseletében Polgárdy Dóra osztályvezető, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány részéről pedig Mészáros László kuratóriumi elnök.

A tanácskozáson jelenlévők aláírták a foglalkoztatási együttműködést, vállalva, hogy közös gondolkodással és cselekvéssel vesznek részt a projekt céljainak megvalósításában.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)