Az életminőség szempontjából a falvak semmiben sem különbözhetnek a városoktól - jelentette ki Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az első Veszprém megyei mobil ügyfélszolgálat (kormányablak busz) átadásán október 11-én Balatoncsicsón. Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott a rendezvényen arról beszélt: a megyében harminc Balatoncsicsóhoz hasonló kistelepülés mintegy 11 ezer lakójának könnyíti majd meg a helyiek ügyintézését az új kormányablak busz.

Tuzson Bence államtitkár kiemelte: azért indította a kormány a Magyar falu programot, hogy a magyar falvakat élhetővé tegye, hogy ugyanolyan minőségű életet lehessen élni és ugyanolyan szolgáltatásokat lehessen elérni Magyarországon egy faluban, mint egy városban.

Hozzátette: a most átadott jármű a tizedik kormányablak busz és egyben a háromszázötödik kormányablak. Megfogalmazása szerint azt szeretnék elérni, hogy az ország különböző pontjain élő emberek ne legyenek hátrányban sem egymáshoz, sem a környező országok lakóihoz képest.

Az államtitkár az ügyintézési terhek csökkentéséről szólva elmondta, a kormányablakokban jelenleg intézhető több mint kétezer ügytípusból hétszázat át lehet alakítani, vagy akár meg is lehet szüntetni az egyszerűsítés érdekében. Ezek között említett például olyan bejelentési kötelezettségeket, amelyek teljesen feleslegesnek látszanak, mert az állam utána nem kezd velük semmit.

Tuzson Bence kitért arra is, hogy Magyarország a következő húsz, harminc évben a térség vezető országává, Európa egyik legélhetőbb országává szeretne válni. Ezt szolgálják a családtámogatások, a gazdaság és a kultúra megerősítése. Hozzátette, hogy a közigazgatás, az igazgatás és az állam szolgáltatásaival is ezeket az alapvető célokat kell elősegíteni.

Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott arról beszélt: a mobil ügyfélszolgálat eklatáns példája annak a kormányzati gondolkodásnak, amely az ügyeket egyszerűbbé, az ügyintézést pedig a polgárokhoz közelibbé szeretné tenni és ebben a fejlődésben lépést kíván tartani az állampolgárok új és újabb felmerülő igényeivel.

Takács Szabolcs elmondta: a megyében jelenleg 14 kormányablak működik. A kormányablak busszal harminc Balatoncsicsóhoz hasonló kistelepülésre - főként zsákfalvakba és tömegközlekedés által kevésbé érintett helyekre -, valamint rendezvényekre, fekvőbeteg-intézményekbe és idősotthonokba kívánnak eljutni. Hozzátette, hogy a busz által érintett 30 település lakóközösségének 20 százaléka időskorú.  A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a Veszprém megyei kormányablak busz menetrendje a kormányhivatal honlapján, a kormányablakok honlapjain és az ügyfélszolgálati térben található információs képernyőkön, valamint a települések intézményeiben lesz kifüggesztve. Takács Szabolcs hangsúlyozta: a kormányhivatal ügyfélszolgálati munkatársai itt is a megszokott segítőkészséggel és gyors ügyintézéssel állnak majd az állampolgárok rendelkezésére.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselőjeként azt emelte ki, hogy a mobil kormányablak egyszerűbbé teszi a kistelepülésen élők mindennapjait. Példaként említette, hogy nem kell Balatoncsicsóról egy okmány elkészítése miatt Balatonfüredre, Veszprémbe vagy Tapolcára elmenni, hanem helyben el tudják intézni ügyeiket a településen élők, amikor ott van a kormányablak busz.

Az átadás után Tuzson Bence államtitkár elkészítette az első ügyfelek, egy balatoncsicsói család tagjainak személyi okmányait a kormányablak-buszban.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)