Péntek reggel megindult a forgalom az M7-es autópályát a 710-es úttal összekötő új útszakaszon. Az új csomópont a Balaton északi partja felé igyekvő forgalmat enyhíti majd.

Fotó: NIF Zrt.

Takács Szabolcs kormánymegbízott az átadó ünnepségen arról beszélt: a jó minőségű közlekedés biztosítása, a megközelíthetőség minden régió esetében a fejlődés alapfeltétele. Hozzátette: jelen esetben az útépítésnek a fejlődést kellett „utolérnie”, hiszen a Balaton északi partján a 2010-es évek eleje óta robbanásszerű forgalomnövekedés az M7-es autópálya forgalmát is megsokszorozta. Hangsúlyozta: a Veszprém Megyei Kormányhivatal sokrétű hatósági, engedélyezési munkával járult hozzá a projekt megvalósulásához az alap építési engedély kiadásától egészen a szakasz fogalomba helyezési engedélyének mai napon történt kiadásáig.

Takács Szabolcs úgy vélte: a beruházás nemcsak a Veszprém megyébe és a Balaton északi partjára igyekvők életét könnyíti meg, hanem egész Magyarország számára fontos fejlesztést jelent. Szólt arról is, minden fórumon támogatja a 8-as főút bővítését, amelynek megvalósítása a csomópont által is közelebb került.

Fotó: NIF Zrt.

Az átadón Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium célkitűzése bekapcsolni a gyorsforgalmi hálózatba a ma még csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városokat, kiemelt gazdasági területeket, valamint a szomszédos országok kapcsolódó fejlesztéseihez igazodó ütemben elvezetni az autópályákat az országhatárig. Tervben van a folyamatos terheléshez igazodva megnövelni az autópályák kapacitásait – tette hozzá az államtitkár.

Nagy Róbert Attila, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: a most megvalósult fejlesztés az új autópálya-csomópont első eleme, amely a későbbi M8-as autópálya kiépítésekor funkcionálhat majd teljes értékű csomópontként.

Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a munkálatokban részt vevőknek, és hangsúlyozta: a Balaton reneszánszát éli, a mostani átadásnak köszönhetően pedig reményei szerint kényelmesen, biztonságosan és gyorsabban érhetik el úti céljukat az északi part felé igyekvők.

Fotó: NIF Zrt.

Az M7-es autópálya és 710-es főút csomópontja főúti bekötéssel nettó 7,3 milliárd forint összegből valósult meg.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)