2016. február 18-án a Megyeháza Szent István termében ünnepélyes keretek között, az erre a célra kijelölt Kuratórium adta át a Dr. Bödecs Lajos igazgató-főállatorvosról elnevezett kitüntetést.

Dr. Bödecs Lajos emlékülés megnyitója. Fotó: VEMKH

A rendezvényt Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott nyitotta meg. Megnyitó beszédében elmondta, hogy hatodik alkalommal került megrendezésre az emlékülés. Örömét fejezte ki, hogy a Megyeháza Szent István terme az 1999-es Alapító ülést követően második alkalommal adhatott otthont a jeles eseménynek. Dr. Kégl Tamás 1998-ban, amikor meglapította a Bödecs Lajos Emlékérmet, a néhai igazgató iránt érzett őszinte tisztelettől volt vezérelve. Úgy érezte, hogy azok a kiemelkedő szakmai és emberi tulajdonságok melyeket Dr. Bödöcs Lajos képviselt, példaként kell állítani a jövő nemzedéke számára mondta a Kormánymegbízott.

Hozzátette, hogy az elismerést 20 éven át szökőévente, az erre a célra létrehozott Kuratórium elnöksége adja át. Kiemelte továbbá, hogy a kitüntetés egyedülállóságát az állategészségügy területén az is mutatja, hogy rendszerváltás után 8 évvel országos szinten elsőként lett alapítva és a megyében ez az egyetlen adományozott életút elismerés.

A megnyitó beszéd után Dr. Zomborszky Zoltán, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezetének elnöke megköszönte, a jó együttműködést a Kamara és a Veszprém Megyei Kormányhivatal között, majd ezt követően sor került az elismerés átadására.

A díjat ismertette és átadta Dr. Petneházy Szabolcs, a Dr. Bödecs Lajos kuratóriumának elnöke. Elmondta, hogy az emlékérmet megkaphatja bármely Veszprém megyei kötődésű állatorvos, továbbá az állat-egészségügy területén dolgozó, valamint a szakmához kapcsolódó más végzettségű szakember, aktív és nyugdíjas egyaránt. Ennek megfelelően 2016-ban a kiemelkedő szakmai életútja alapján Dr. Szathmáry László részesült az elismerésben.

Dr. Szathmáry László díjazott. Fotó: VEMKH

A díjátadás után Dr. Leitold József, az Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály vezetője, megyei főállatorvos ismertetette a kitüntetett élettörténetét. Az rendezvény rövid szünet után zártkörű szakmai előadásokkal folytatódott.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)