A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság 2017. május 23-25. között „Pelso 2017” néven komplex védelmi igazgatási gyakorlatot hajtott végre. A gyakorlat bemutató napjára 2017. június 15-én az Országos Rendőr-főkapitányság Alparancsnoki Továbbképző Központjában került sor.


A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület segítségével készült egy kisfilm, amely bepillantást enged a gyakorlat részleteibe. Dinamikus szabadtéri bemutatók, és a gyakorlat értékelése mellett e film is levetítésre került a „Pelso 2017” bemutatónapján.
Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke üdvözölte a gyakorlatban érintett szervek képviselőit, és a meghívott vendégeket.

Rendkívüli helyzetek kialakulásakor másodperceken múlhatnak emberi életek, vagy nagy értékű anyagi javak kerülnek veszélybe. Ilyenkor döntő jelentőségű, hogy az irányító és végrehajtó szervezetek ismerjék egymás munkáját, képességét, ezáltal pedig legyenek képesek úgy együttműködni, hogy művelet közben a belső szabályozóikban leírt eljárásaik nem sérülnek – húzta alá a kormánymegbízott.

A gyakorlat „Terrorveszélyhelyzet” különleges jogrendi időszakot szimulált. A feltételezett alaphelyzet szerint honvédségi és rabszállító gépjármű ütközött. A baleset során veszélyes anyag került a Balatonba, a rabszállító gépjárműből pedig megszöktek az őrizetesek. Az élővíz veszélyes anyagtól történő mentesítése során robbanótestet találtak, amelyet a Magyar Honvédség búvárai emeltek a felszínre és hatástalanítottak.


A cél az volt, hogy minél több honvédelem érdekében tevékenykedő megyei szervezet bekapcsolódhasson a munkálatokba, ezáltal erősítsék a fegyveres és rendvédelmi, valamint a honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek együttműködését.

A „Pelso 2017” gyakorlatban összesen 423 fő volt érintett. Együtt gyakorolt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Regionális Szervezete, az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, valamint a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség.

A gyakorlat több fázisra bontható. Május 23-án riasztási, értesítési gyakorlatot tartottak, amelynek keretében a védelmi bizottság elnöke elrendelte egy döntés-előkészítő operatív munkacsoport felállítását. Egy nappal később a már említett operatív munkacsoport törzsvezetési gyakorlatot tartott. A dinamikai fázisra a balatonfűzfői vitorlás kikötőben került sor május 25-én.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)