Október a mellrák elleni kampány hónapja, október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja. Ezek az alkalmak segítenek ráirányítani a figyelmet a mellrák-szűrés fontosságára. Veszprém megyében a szervezett szűrőprogram koordinációját a Veszprém Megyei Kormányhivatal végzi.


Évente 33 ezer rosszindulatú daganat okozta haláleset történik hazánkban, rosszindulatú emlődaganat következtében pedig évente több mint 2000 nőt veszítünk el, miközben a betegség korai felismerése jelentősen javítja a gyógyulási esélyt. Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, 2001 óta működik szervezett szűrési rendszer Magyarországon. Ez a program lehetővé tette a legveszélyeztetettebbek, a 45-65 év közötti életkorú nők minél nagyobb arányú mellrák-szűrését.

A szervezett emlőszűrést Veszprém megyében a Csolnoky Ferenc Kórház Komplex Mammográfiás Központja végzi. A megyében élő 45-65 év közötti nők behívását a szűrővizsgálatra a Veszprém Megyei Kormányhivatal koordinálja. A Veszprém Megyei Kormányhivatal képviselteti magát veszprémi Fagyöngy Egyesület „Séta a női egészségért” című civil rendezvényén, amelyet 2018. október 6-án a Csolnoky Ferenc Kórház előtt és a Veszprémi Petőfi Színházban tartanak, szintén a szűrések fontosságára hívva fel a nők figyelmét.

A szűrések hosszú távú célja a daganatos betegségek előfordulásának visszaszorítása, és a betegség okozta halálozások csökkentése. A rendszeres önvizsgálat nagyon fontos, de nem helyettesíti a szűrést. Bármilyen emlőt érintő elváltozás, szokatlan tünet esetén ajánlott azonnal orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának csökkentéséhez.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)