A Veszprém Megyei Kormányhivatal csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, pályázati anyagával egyben az Európai Hulladékcsökkentési Díjra is pályázott. Az Európai Hulladékcsökkentési hét 2018. november 17-étől 25-éig tart. Az akció idei szlogenje a „Méregtelenítsünk”, központi témája pedig a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok keletkezésének megelőzése.

 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal egy ismeretterjesztő füzet terjesztésével illetve hasznosságának felmérésével csatlakozott a kezdeményezéshez. A „Lehet mérgek nélkül is! - Környezet- és egészségkímélő háztartási szerek” című tájékoztató kiadvány a vegyszerek helyett használható környezetkímélő tisztító- és mosószereket, módszereket mutatja be. A projektről készült dokumentáció fölkerül az Európai Hulladékcsökkentési Hét honlapjára.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberében megrendezik 2009 óta. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék-keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja. Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért felelős Főosztálya látja el a nemzeti koordinátori feladatot.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)