Ahogy minden évben, az adventi időszak beköszöntével ismét megrendezésre kerül Veszprém belvárosában a Karácsonyi Vásár, amely kellemes hangulatával segít ráhangolódni az ünnepekre.

Az eddigi évekhez hasonlóan a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. szervezésében a Veszprémi Kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatósága idén is tájékoztatót tart a vásáron jelenlévő vállalkozóknak, vállalkozásoknak, kiállítóknak a tevékenységüket érintő, fogyasztóvédelmi szempontból jelentős jogszabályi előírásokról.

Oláh Tamás fogyasztóvédelmi szakügyintéző, a Veszprémi Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának kollégája felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság elsődleges célja a megelőzés, nem a szankció alkalmazása. A tájékoztatással a Hivatal azt szeretné elérni, hogy az ünnepi időszakban problémamentesen, a vállalkozók részéről felkészülten történjen a termékértékesítés.

Oláh Tamás beszélt az ártájékoztatásról, az elkerülendő kereskedelmi gyakorlatokról, az értékesítésnél használt mérőeszközök hitelességéről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugtát minden esetben át kell adni a vásárló részére, jótállási kötelezettség alá eső új tartós fogyasztási cikk esetén pedig a jótállási jegyet. A szakügyintéző tájékoztatójában kitért a fogyasztóvédelmi törvény általános panaszkezelési előírásaira is.

A tájékoztatót követően a vállalkozók feltehették kérdéseiket.


A szakügyintéző végül felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy az ünnepi időszakban fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre lehet számítani, azonban a hatósági intézkedések elsősorban a hiányosságok gyors pótlására, valamint a jogsértések megszüntetésére irányulnak.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)