Ez a kápolna nem csak egy egyházi épület, hanem az emlékezés emlékműve, tere is itt Devecserben. Arany tűben végződő 13 méteres tornya az éghez fohászkodik. Azokért a gyerekekért, szülőkért és nagyszülőkért, akiket 2 évvel ezelőtt elsodort a gyilkos iszapáradat.

Fohászkodik mindannyiunkért, hogy hasonló katasztrófát ne kelljen többé átélnünk. Az angyalok kitárt szárnyai mostantól ránk vigyáznak- fogalmazott beszédében a megyei kormánymegbízott. Dr. Kovács Zoltán elmondta: a földből kiemelkedő kupolatér és az égbe törő torony együttese dinamikájában jeleníti meg mindazt az erőfeszítést, mely lehetővé tette a vörösiszappal szennyezett terület helyreállítását, az élet visszaköltözését a Torna patak völgyébe.

Az összefogás kápolnája ez. Emléket állít annak az összefogásnak, hogy az újjáépítés, a helyreállítás során az állam, az egyházak, karitatív szervezetek és magánszemélyek a világon szinte egyedülálló összefogást hajtottak végre- tette hozzá.
Dr. Kovács Zoltán szerint ez a kápolna jelzi azt is, hogy van feljebbvaló, aki erőt adott, hogy ezt a munkát el tudjuk végezni, akiben reménykedünk, aki erőt ad a fizikai sebek után a lelki sebek begyógyulásához.
Makovecz Imre, Kossuth és Ybl-díjas építész- akinek munkásságát végigkísérik a Kárpát-medencében felépült keresztény templomok- Devecsernek ajánlotta utolsó munkáját. Tervei sok-sok ember áldozatos és önzetlen munkájának köszönhetően valósággá váltak- hangzott el az ünnepségen.
Beszédet mondott Toldi Tamás Devecser polgármestere, Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója, Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke valamint Győri Dani Lajos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is.

A tulajdonosi képviseletet gyakorló Magyar Fejlesztési Bank gesztorságával 22 erdészeti Zrt. egyenlő részben osztozott a mintegy 30 millió forintos kivitelezési költségeken, az építéssel kapcsolatos teendőket, a kápolna folyamatos karbantartását pedig a Bakonyerdő Zrt. vállalta, az ökumenikus kápolna helyszínének szánt a területet a város biztosította.
A kápolnabejárattal szembeni falon Kun Éva képzőművész táblaképe látható, amely egy tisztást ábrázol, egy kígyón taposó báránnyal, annak jelképeként, hogy a tisztaság és az ártatlanság legyőzi a gonoszságot.

A kápolnaavató névadó ünnepség is volt egyben, hiszen ez a városrész, az új devecseri lakópark a Makovecz-park, a központi tér pedig a Máltai kert nevet viseli mostantól.
Az Újjászületés Kápolnáját Márfi Gyula érsek szentelte fel, az épületet Róna Tamás, az Alföld régió főrabbija, Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.
A kápolna átadása után több száz emlékező indult el gyertyákkal a lakóparkból, a fáklyás menet útja az elbontott házak helyén létesített emlékparkban ér véget, a Rotary Háznál.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)