Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke nyitotta meg a Cooperative Support 18. elnevezésű országos módszertani gyakorlást a balatonkenesei MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A megnyitón felszólalt Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Dr. Kesztyűs Rudolf, a Miniszterelnökség Szervezetbiztonsági Főosztályának vezetője is.

A Miniszterelnökség és a Honvédelmi minisztérium által szervezett „Befogadó nemzeti támogatás” gyakorlat balatonakarattyai lebonyolítását a Veszprém Megyei Védelmi bizottság segítette. Házigazdaként Takács Szabolcs kormánymegbízott arról beszélt: a magyar emberek alapvető és legfontosabb igénye a biztonság igénye és így a mindenkori magyar kormány és kormányzati szervek legfontosabb feladata a magyar állampolgárok védelmének biztosítása, biztonságának megteremtése. Hangsúlyozta: „Egy ország biztonsága és önállósága, ereje nagy mértékben múlik azon, hogy hogyan tudja állampolgárait megvédeni, hogyan tudja a határait őrizni, esetleges katasztrófa idején milyen erőket képes mozgósítani. Hogyan tudja rendvédelmi szerveinek, civiljeinek munkáját összehangolni. Ehhez sok gyakorlásra, gyakorlatozásra, egymás munkájának beható megismerésére van szükség. A Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság egyaránt kiemelten fontosnak tartja a megyében és az országban élők biztonságának védelmét, ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy tevékenyen vegyen részt a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium és a Miniszterelnökség erre irányuló fejlesztéseiben, gyakorlataiban.”

Fotó: Veszprém Megyei Kormányhivatal

Takács Szabolcs arról is beszélt: Veszprém megye mindig is élen járt a honvédelmi feladatokra való felkészülésben, a védelmi bizottság minden évben gyakorlatot szervez a fegyveres összeütközések időszaki polgári védelmi feladatok ellátásával kapcsolatban. A gyakorlatokon a Magyar Honvédség erői is rendszeresen részt vesznek. Hozzátette: a Veszprém Megyei Kormányhivatal aktívan részt vesz a megyei védelmi bizottság támogatásában: a védelmi bizottsági munkacsoportok állományának több mint 50 %-át a kormányhivatal dolgozói adják. 

A honvédelmi tárca nevében Szabó István honvédelmi államtitkár felszólalásában kiemelte, hogy a „honvédelem nemzeti ügy”. A gyakorlat fő célja az együttgondolkodás, a tapasztalatok kölcsönös megosztása, a hazai eljárásrend NATO eljárásokhoz igazítása, a hatályos szabályozás finomhangolása. Dr. Kesztyűs Rudolf rendőr dandártábornok, a Miniszterelnökség Szervezetbiztonsági Főosztályának vezetője megnyitójában a védelmi igazgatási rendszerrel foglalkozó szakemberek közötti együttműködési és kapcsolatrendszer erősítését hangsúlyozta.

A Befogadó Nemzeti Támogatás egy olyan összetett, katonai és polgári feladat, amelyet a szövetségesi, vagy más nemzetközi együttműködési kötelezettségéből adódóan végez Magyarország a területén áthaladó, vagy hosszabb-rövidebb ideig itt-tartózkodó, baráti külföldi fegyveres erők megfelelő kezelése érdekében. A közel 40 szervezetet képviselő több mint 100 szakértő a gyakorlat során a katonai feladatok végrehajtásához nyújtandó civil, rendvédelmi, központi és területi szintű védelmi igazgatási feladatokat vizsgálta, és megvitatta az együttműködés lehetséges formáit, eljárásait, eszközeit. Tekintettel a befogadó nemzeti támogatás céljára, a gyakorláson kiemelt szerep jutott a székesfehérvári NATO Erőket Integráló Elem logisztikai szakértőinek. Veszprém megyében most először került sor ilyen típusú gyakorlásra.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)