Aki utazáshoz készülődik külföldre, mindenképpen érdemes utánakérdezni, milyen fertőző betegségek jellemzőek az adott országban.

Romániában ismét terjed a kanyaró - azonban a Magyarországon élők többsége védve van a fertőző betegség ellen.

Azonban aki utazáshoz készülődik külföldre, mindenképpen érdemes utánakérdezni, milyen fertőző betegségek jellemzőek az adott országban - és ez ellen oltást igényelni.

Sárgaláz, malária, tífusz, kolera - számos fertőző betegség veszélyezteti a nyaralókat. A hepatitisz ellen egyre többen kérnek védőoltást.

Romániában, elsősorban a Székelyföldön ismét felütötte fejét a kanyaró.

Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője elmondta, azok a gyermekek, és azok közvetlen családtagjai, akik még nem részesültek kanyaró elleni védőoltásban - ezek ugye a 15 hónap alatti gyermekek elsősorban - azok ne látogassák ezt a területet.

Évente közel kétszázan kérik a legkülönbözőbb oltásokat - többnyire azok, akik egzotikus országba utaznak pihenni. Érdemes időben tájékozódni arról, hogy az adott térségben van-e kötelezően beadandó vakcina.

Jágerné Szabó Erika főosztályvezető-helyettes, VMK Népegészségügyi Főosztály: "A fertőző májgyulladások elleni védőoltás az, ami az első védvonalbeli ajánlott oltás, szinte minden utazó részesülhet ebben, illetve ajánlott, hogy ebben részesüljenek. Kötelező védoltásként bizonyos dél-amerikai és afrikai országokban a sárgaláz elleni védőoltást kell felvenni.”

Aki szeretné magát beoltatni, vagy tájékoztatást szeretne kapni a szakemberektől ezzel kapcsolatban, az hetente egy alkalommal, kedden veheti igénybe a lehetőséget a Népegészségügyi Főosztály Sugár úti épületében.

(sztv.hu, Vas Megyei Kormányhivatal)