A munkaadókkal szoros együttműködésben valósítják meg azt az országos munkaerőpiaci reformprogramot, amely most Vas megyében is elindult - jelentette be dr. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója Szombathelyen.

Az értekezleten a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetői, a járási hivatalok és foglalkoztatási osztályainak vezetői, valamint a szakmai koordinátorok vettek részt, az OFA részéről pedig Csordás Péter Attila programvezető és Zólyomi Attila koordináló navigátor.

Karakó László emlékeztetett arra, hogy a programot 2018 júniusában indították el Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, azóta folyamatosan terjesztik ki, így jelenleg a "hatodik hullámban" Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyék, illetve Budapest vannak soron.

A reformprogramról szóló tájékoztatón az OFA munkatársai bemutatták a program szerinti működési modellt és a megvalósítás ütemtervét. A modell legfontosabb célja, hogy alkalmazásával enyhítésre kerüljön a fennálló munkaerő-hiány, és egyben csökkenjen a regisztrált álláskeresők száma.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott közölte, hogy Vas megye hosszú évek óta az egyik legkedvezőbb munkaerő-piaci helyzetű térségek közé tartozik. 2019-ben az álláskeresési ráta 3,3% volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb, mint 2018-ban, de ezzel együtt fokozott igény van további szakképzett munkaerőre.

A tájékoztatón bemutatták a program szerinti működési modellt és a megvalósítás ütemtervét Fotó: Németh László/Kabinet

A megbeszélésen elhangzott, hogy a reformprogram mellett kísérleti jelleggel az OFA új felnőttképzési programot indít rugalmasan igazodva az új szakképzési törvényhez, illetve a cégek igényeihez. A program Hajdú-Bihar megyében indul.

(VMKH)