A Megyeháza Címertermében tartotta ülését október 29-én a Vas Megyei Védelmi Bizottság. A tagokat Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a védelmi bizottság elnöke és dr. Baán Mihály alezredes, a bizottság titkára tájékoztatta a 2019. március 27-ei ülés óta történtekről.

Az említett időszak fontos eseménye volt a június elsején, Nicken tartott Vasi Védelem 2019. törzsvezetési és végrehajtási gyakorlat, amelyen az újonnan megalakult MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj katonái - az országban először - közösen gyakorlatoztak a hivatásos és az önkéntes katasztrófavédelmi szervezetekkel.

Az ülés napirendjén szerepelt a bizottság 2020. évi feladat- és pénzügyi tervének megvitatása és elfogadása. A védelmi bizottság fő feladata továbbra is a törvényekben és kormányrendeletekben meghatározott védelmi igazgatási feladatok ellátása: az állampolgárok személyét és vagyonbiztonságát veszélyeztető eseményekre történő felkészülés, illetve azok lehetséges következményeinek mérséklése, illetve elhárítása.

Hoblyák György alezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály mb. osztályvezetője tájékoztatta a bizottságot a Magyar Honvédség 2019. évi főbb gyakorlatairól, a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer változásairól és a védelmi igazgatási szervek, valamint a katonai szervezetek együttműködésének szabályozásáról.

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Horváth László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója beszámolt a téli rendkívüli időjárási helyzet kezelésére történő felkészülés helyzetéről.

Az ülés résztvevői tájékoztatót hallgathattak meg a vasúti személyszállítási szolgáltatók rendkívüli események bekövetkezése esetén történő működéséről.

A megyei tűzvédelmi hatósági ellenőrzés tapasztalatairól a megyei katasztrófavédelmi igazgató, az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj tevékenységéről pedig Sipos Gyula ezredes, ezredparancsnok tartott tájékoztatót.

(Vas Megyei Kormányhivatal)