A Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali főosztályának szombathelyi épületét 127 millió forintból korszerűsítették.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében összesen 1,1 milliárd forintból újulnak meg a Vas Megyei Kormányhivatal épületei.

Az összegből 11 épületet korszerűsítenek, a sorban a kilencedik a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali főosztályának Zanati úti épülete volt.

A következő hónapokban várható a Népegészségügyi Főosztály, valamint a Sárvári Járási Hivatal épületének átadója.

A mostani, mintegy 127 millió forintos beruházás során javították az épület hőtechnikai adottságait. Szigetelték a homlokzatot és a födémet, kicserélték a külső nyílászárókat.

 Az épületet 127 millió forintból korszerűsítették Fotó: Kabinet

- Mivel a projekt kiemelt célja volt az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságos üzemeltetés, ezért napelemeket is elhelyeztek az épületen. Ami még hátra van, az a világítás korszerűsítése – ismertette Harangozó Bertalan kormánymegbízott a beruházás részleteit.

Fotó: Kabinet

Azt, hogy milyen fontos az a munka, amit ebben az épületben végeznek, jól mutatja, hogy ma 30 ezer szarvasmarha, mintegy 40 ezer sertés és 3 millió baromfi felügyelete hárul a hivatal dolgozóira a megyében – tette hozzá Harangozó Bertalan, aki utalt a 21. század két nagy kihívására is, amely a víz és az élelmiszerbiztonság kérdése.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőt mondott Fotó: Kabinet

A Föld népessége dinamikusan nő, ám az erőforrás, ami rendelkezésre áll véges, ezért nélkülözhetetlen az a munka, ami ebben az épületben zajlik – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

- Ez az épület nekünk, régi szombathelyieknek az állatkórház, ha megbetegedett a háziállatunk, ide hoztuk. A mostani fejlesztés hozzájárult ahhoz, hogy Szombathely megint lép egyet előre – hangsúlyozta dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő.

Horváthné dr. Sélley Erzsébet főosztályvezető, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar polgármester és Harangozó Bertalan kormánymegbízott vágta át a szalagot Fotó: Kabinet

A beszédek végén Császár István plébános, általános helynök megáldotta az épületet, majd ünnepélyesen átvágták a szalagot.

A pohárköszöntőt dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere mondta, aki emlékeztetett, hogy a mostani beruházás csupán egy része annak az 1,1 milliárd forintos projektnek, amelyben a megye kormányhivatalának épületei megújulnak.

(Vas Népe, Vas Megyei Kormányhivatal)