Emlékülés helyett szűk körben tartott koszorúzással emlékeztek meg szülőfalujában a hazai állatorvosképzés alapítójáról, Tolnay Sándorról.

A sokáig méltatlanul mellőzött Tolnay munkássága 1987-ben, a magyar állatorvosi felsőoktatás kezdetének 200. évfordulóján került az őt megillető helyre. Hosszú évek óta szeptember 10-e körül - Tolnay Sándor születésének évfordulója apropóján - tartanak megemlékezést Lukácsházán.

Az idei rendezvény rendhagyóan zajlott a vírushelyzet miatt, a szokásos emlékülés helyett koszorúzással tisztelegtek a résztvevők a közösségi ház udvarán.

Horváthné dr. Sélley Erzsébet, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály vezetője, megyei főállatorvos elmondta: Tolnay Sándor fáradozása nem volt hiábavaló, mert az elmúlt 233 év sok-sok viszontagságán át, az állatorvosi egyetem 1851 és 1934 között, majd 1952 és 2000 között újra önálló felsőoktatási intézmény volt. Az elmúlt másfél évtizedben a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karaként működött. 2016. július 1-től ismét önálló intézményként működhet, és 2020. szeptember 7-én a 234. tanév is elkezdődött - tette hozzá a főosztályvezető.

Horváthné dr. Sélley Erzsébet, dr. Szinesi András, Harangozó Bertalan és Virág János hajtott fejet Tolnay Sándor szobránál Fotó: Kabinet

Tolnay Sándor emlékét a róla elnevezett iskola udvarán szobor őrzi. Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Horváthné dr. Sélley Erzsébet főosztályvezető, dr. Szinesi András, a MÁOK Pannon Területi Szervezetének elnöke, Virág János, Lukácsháza polgármestere, valamint a Tolnayról elnevezett iskola diákjai és Hajnal Edit igazgatóhelyettes helyezték el a szobornál az emlékezés koszorúit.

(VMKH)