A lehetőségek tanéve kezdődött meg a magyar közoktatásban - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a Vas megyei tanévnyitó konferencián.

Az ELTE SEK díszterme adott otthont a Vas megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciának. Több százan, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartók képviselői és polgármesterek jöttek el.

A konferencia célja az volt, hogy megismertesse a szakemberekkel az aktuális oktatáspolitikai törekvéseket, a jelenkor kihívásait, és meghatározzák a legfőbb irányvonalakat, célkitűzéseket a 2017/18-as tanévre.

Az érintettek tájékozódhattak a Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megvalósuló szakmai programokról is.

A megjelenteket Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte. Beszédében kiemelte: a tudásnak segítenie kell a gyermekek, diákok felkészülését az életre. Ennek érdekében sarkallni kell a fiatalokat az önálló, felelős gondolkodásra, a szellemi igényességre.

A kormánymegbízott hozzátette: a ceruza és a papír világában könnyebb volt a diákokat rávenni arra, hogy érdeklődjenek az iránt a tudás iránt, amelyet az iskola adhat. Az internet korában azonban sokkal nehezebb rábírni őket a tanulásra. A pedagógusok nap mint nap óriási kihívással néznek szembe. Éppen ezért azt kérte az intézményvezetőktől, hogy mindennap adjanak erőt kollégáiknak.

Dr. Puskás Tivadar polgármester mint házigazda köszöntötte a konferencia résztvevőit. Elmondta: 2674 óvodás és 15 ezer 74 általános és középiskolás kezdte meg a tanévet a Vasi megyeszékhelyen.

Szombathelyen 69 oktatási intézmény van, ebből 24 óvoda, 19 általános, 19 középiskola és 7 kollégium. Ezek azért fontosak, mert a város jövője attól függ, hogy mennyire képzett fiatalok kerülnek ki az iskolából.

Éppen ezért - függetlenül a működtetőtől, a rendszertől - az önkormányzatoknak felelősségük van a helyi oktatás működtetésében, minőségében.

Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: a most induló tanév a lehetőségek éve lesz a magyar közoktatásban. Különösen igaz ez a szombathelyi Savaria Egyetemi Központra (SEK), amely első teljes tanévét kezdi meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) keretén belül.

Az integráció egy sor lehetőséget teremt, de felelősséget is jelent, hiszen a nagy múltú egyetemnek Szombathelyen is ugyanazt a minőséget kell produkálnia, mint Budapesten - tette hozzá az államtitkár.

Szerinte az, hogy az ELTE a fővároson kívül elsőként vállalkozott ilyen mértékű képzésre, új lehetőségeket kínálva nemcsak a tanárképzésben, de a duális formában zajló műszaki képzésben és gazdasági képzésekben is, jó iránynak tekinthető.

Az államtitkár a köznevelési rendszer továbbfejlesztéséről szólva elmondta: 1,1 millió diák jutott ingyenesen tankönyvekhez, ami az államnak összesen 13 milliárd forintba került, ennyivel csökkentették a családok beiskolázási költségeit.

Kiemelte: folytatódik az újgenerációs taneszközök, tankönyvek fejlesztése, 2018 és 2020 között a speciális nevelési igényű gyerekeknek szóló tankönyveket és a nemzetiségi oktatást segítő tankönyveket, valamint a tankönyvekhez tartozó, a tanárok által az osztálytermekben is elérhető digitális tartalmakat kívánják fejleszteni.

Palkovics László szólt arról is, a kedvező tapasztalatok alapján az iskolákban folytatják a témaheteket, az idei tanévben is lesz pénzhét, amelyen pénzügyi alapismereteket igyekeznek átadni, de lesz digitális témahét, amelyen a médiatudatosságot és a biztonságos internethasználatot kívánják növelni, és fenntarthatósági témahét is, amelyen a fogyasztói tudatosságot, a környezetvédelem fontosságát állítják a középpontba.

Az államtitkár kitért arra, hogy már látszanak a mindennapos testnevelés eredményei, és folytatódnak a megkezdett infrastrukturális fejlesztési programok, újabb tantermek, tanuszodák és tornatermek épülnek országszerte. Tájékoztatása szerint idén pályaorientációs napot is szerveznek az iskolákban: egy tanítás nélküli munkanap keretében a szakmákról, hivatásokról, a pályaválasztásról beszélgetnek majd a diákokkal.

Hozzáfűzte: az idei tanévben is fokozott figyelmet kívánnak fordítani a hátrányos helyzetű diákok támogatására és a tehetséggondozásra, emelt összeget biztosítanak az Arany János Tehetséggondozó Programra, az Arany János Kollégiumi Programra.

Palkovics László előadásában szólt a "tanárhiány" kérdéséről is, azt mondta, hogy ezt eltúlzottan ábrázolják a sajtóban, hiszen 170 ezer tanár van és csupán 700 tanárt keresnek. Az viszont tény, hogy egyes szakokat, ilyen például a matematika vagy a fizika, csak nehezen választanak a pedagógus hallgatók - közölte az államtitkár.

(Vas Népe, MTI, Vas Megyei Kormányhivatal)