Október 5-én, csütörtökön Szombathelyen is bemutatták Pintér–Rózsafi-Stencinger Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötetét.

Az első világháború magyar szempontból talán leghíresebb hadszínterén, a Doberdó-fennsíkon vívott véres ütközetekről szóló könyvet mutatták be Szombathelyen az Aréna utca katonatörténeti kiállítás termében.

A Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című kötet átfogó, éveken át tartó kutatómunka eredményeként született.

"A Nagy Háború centenáriuma Vas vármegye emlékezetét és tárgyi gyűjteményét is szépen megmozgatta. Szép számmal tudtuk a három évvel ezelőtt elindított Nagy Háború Emlékév gyűjteményét úgy fejleszteni, hogy már egy kötet is megjelent" - mondta Jagadics Péter, a kiállítás kurátora

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy a jelen generációt emlékeztessük elődeink példaértékű helytállására, mert anélkül nem lesznek képesek a saját küzdelmük megvívására.

"A magyar katonák a Monarchia védelmében teljesítették a kötelességüket. Olyan példátlan hősiességgel küzdöttek, ami párját ritkítja a világ hadseregeinek körében" - tette hozzá a kormánymegbízott.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott is méltatta a könyvet Fotó: Baán Mihály

"A könyv a Doberdó-fennsíkon harcoló tíz magyar gyalogezred történetét foglalja össze. A mostani kiadás a négy császári és királyi, valamint a négy magyar királyi ezred leírása mellett a népfölkelő ezredek bemutatásával bővült" - mondta Stencinger Norbert , a könyv egyik szerzője.

A nagyszámú és látványos illusztrációk segítségével a korabeli és mai állapotokat egyaránt láthatja az olvasó, képet nyerve az igen nehéz sorsú katonák harcairól és ezek helyszínéről.

(Vas Megyei Kormányhivatal, vaskarika.hu, vaol.hu)