Digitális Bíróság road-showt rendeztek a Szombathelyi Törvényszéken.
Előadást tartott a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője is.

Az országos rendezvénysorozat keretében a társhatóságok megismerhetik a bírósági szervezet modernizációjának jelenlegi állását. A fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz való könnyebb hozzáférést az úgynevezett e-aktán keresztül.

Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz.

A rendezvénysorozat Vas megyei állomásán Harangozó Bertalan kormánymegbízott "A szolgáltató kormányhivatal közigazgatási modellje" címmel tartott előadást.

Bevezetőjében hangsúlyozta: az információs társadalom, benne az információs technológia számtalan előnnyel, vívmánnyal, ugyanakkor nagyon sok veszéllyel, kockázattal is jár, az emberi elidegenedéstől kezdve egészen a kiberháborúig.

Fotó: Szombathelyi Törvényszék

Ferenc pápát idézte, aki szerint "A technológiai fejlődés akkor hat negatívan a szabadság megélésére, amikor nem kapcsolódik hozzá a felelősség, az értékek és a lelkiismeret megfelelő fejlődése.”

A kormánymegbízott úgy látja, közös felelősségünk, hogy ki-ki a maga helyén és lehetőségei szerint hozzájáruljon a kockázatok mérsékléséhez, a biztonság növeléséhez. Az embernek mindvégig meg kell tartania az ellenőrzést a technológia felett.

A továbbiakban részletesen ismertette a hatósági elektronikus ügyintézéssel, illetve a bíróságok és a megyei kormányhivatalok elektronikus kapcsolattartásával kapcsolatos tudnivalókat.

(VMKH)