A közigazgatás információbiztonsági érzékenységének növelése állt a a szombathelyi rendezvény középpontjában.

Az adatvédelem és az információk jelentőségéről és azok megfelelő használatáról tartottak konferenciát a Megyeházán.

A rendezvény a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében zajlott, mintegy kilencven résztvevővel.

Az előadássorozatot Harangozó Bertalan, kormánymegbízott nyitotta meg. Megnyitójában kiemelte az államigazgatásban dolgozók informatikai felelősségét és a rendszer legfontosabb elemét az „EMBERT”.

Ezután Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, igazgató osztotta meg a hallgatósággal szakmai gondolatait a téma fontosságáról, az előttünk álló információbiztonsági kihívásokról.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Kiss Balázs tű. őrnagy tartott az adatvédelemről és az információbiztonságról, az adatok bizalmasságáról, sértetlenségéről és rendelkezésre állásáról szakmai előadást.

Majd a Vas Megyei Kormányhivatal informatikai osztályvezetője, Jánosa Gábor, a közigazgatás feladatrendszerében működő adatvédelem és az információkezelés fontosságáról, a jogszabályi háttérről tartott tájékoztatót.

A rövid szünetet követően a Nemzeti Kibervédelmi Intézet által delegált szakemberek tartottak előadást. Ismertették a biztonságos hatósági és eseménykezelési tevékenységet, a kiberbiztonság struktúráját, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság munkáját, az adatok és információk sérülékenység vizsgálatát, az „incidenskezelést”, valamint konkrét példákat bemutatva illusztrálták az esetleges veszélyeket.

A rendezvény utolsó fázisaként a humán tényező szerepét és jelentőségét emelte ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságáról érkezett előadó, Baranya Zsolt tű. főhadnagy, aki a levelezőrendszerek és a közösségi hálózatok biztonságos használatát mutatta be, ismertetve a rendszerek előnyeit és a veszélyeztető tényezőket.

Az előadássorozatot - megköszönve az előadók közreműködését és az érdeklődők részvételét – Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, igazgató zárta.

(Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)