A Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztálya, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság és Imrek Erich okleveles mérnök, a BEV (Osztrák Mérték és Mérésügyi Hivatal) alaphálózati osztályvezetője szakmai kirándulást szervezett Eisenstadtba (Kismartonba), a felmérési hivatalba.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya képviseletében három vezető kolléga is részt vett a szakmai tanulmányúton.

Az osztrák kollégák nagyon barátságosan, kedvesen fogadták a 28 fős kollektívát. Már kávézás közben megtekinthetők voltak a felvételi előrajzok, kőnyomatos, és egyéb papír alapú kataszteri térképek.

Az Osztrák-Magyar Monarchiabeli közös múlt miatt sok ismerős munkarésszel találkoztak. A kismartoni munkatársak szívesen válaszoltak ezekkel az archív anyagokkal kapcsolatos kérdésekre.

Karl Kast és Imrek Erich előadása Kismartonban

Karl Kast a felmérési iroda vezetője tartott előadást, amit Imrek Erich úr fordított magyarra. Előadásában beszélt nyugati szomszédunk ingatlankataszterének indulásáról, a kezdetekről, az osztrák rendszer kettősségéről (telekkönyv, felmérési hivatal), a papíralapú nyilvántartás anomáliáiról, a digitalizáció elindulásáról, annak jelenlegi állásáról, az adatok, a térképek nyilvántartásáról, az adatszolgáltatásról, változások vezetéséről, a jelenleg alkalmazott informatikai megoldásról.

Ezután a hivatalvezető bemutatta az intézményt: körbejárták az irodákat, az irattárat, ügyfélfogadót.

Rövid kismartoni sétán felfedezték az érdekes módon állandósított városi felmérési alappontok mellett a nevezetességeket: a hangulatos, cégérekkel teli sétáló utcát, Liszt Ferenc szobrát, Haydn-házat, és az Eszterházy kastélyt.

Az ebédet követően is szívélyes és baráti légkörben beszélgettek a földmérési szakmáról.

A hivatalvezető és kollégái meghívást kaptak egy majdani szombathelyi közös találkozóra, ahol a magyar kataszter bemutatása lesz a fő téma.

(Vas Megyei Kormányhivatal)